Now Reading:
FOTOGALERIJA: U Bojačnom proslavljena središnja županijska proslava Martinja. Ovogodišnja kuma je načelnica Konjščine Anita Krok, a kum župan Občine Podčetrtek Peter Misja
Full Article 2 minutes read

FOTOGALERIJA: U Bojačnom proslavljena središnja županijska proslava Martinja. Ovogodišnja kuma je načelnica Konjščine Anita Krok, a kum župan Občine Podčetrtek Peter Misja

U nedjelju je već tradicionalno, kod crkvice sv. Martina Bojačno u Zagorskim Selima, na pitoresknom brijegu, okruženom vinogradima i starim kletima održana središnja županijska proslava Martinja, koja je okupila mnoštvo uzvanika.

Slavljena je sveta misa, a tu je bila i nezaobilazna ceremonija kršenja mošta, uz bogat kulturno-zabavni program i domjenak.

Ovogodišnja kuma krštenju mošta i prelasku u vino je načelnica Konjščine Anita Krok,  a kum župan Občine Podčetrtek Peter Misja.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar pozdravio je sve prisutne goste, posebno one iz daljnjih krajeva Lijepe naše i iz Slovenije.

-Ovo je jedna velika tradicija koju smo naslijedili od naših očeva i djedova. Kad putujem po Hrvatskoj i van nje teško je ljudima objasniti zašto imaš kuću i 350 metara dalje vinograd i kljet, ja njima na to kažem samo slušajte zagorske pjesme: „Crkvica je za dušu, za tijelo je kljet, ak si bratec dobre volje dojdi k nama na breg“. Zovemo dobre ljude koji se žele proveseliti i koji imaju dobre namjere, a upravo je takva naša manifestacija. Kad dođete na ovaj brijeg i pogledate Zagorska Sela i krajolik, nema takvog mora koji bi zamijenio ovakav pogled – istaknuo je Kolar.

Važno je da mi sami držimo do svoje tradicije, jer onda će i drugi shvatiti koliko nam je ona važna, dodao je župan i još jednom ponovio kako je Krapinsko-zagorska županija vinska regija, u kojoj se proizvode dekanteri, pjenušci, gdje naši vinari dobivaju prestižne nagrade na svim svjetskim sajmovima i nema ni jedne vinske regije koja je toliko napredovala u posljednjih 20,30 godina koliko je naša.

Načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec Jurak zahvalila je županu Kolaru i Krapinsko-zagorskoj županiji što već tradicionalno podupire ovu manifestaciju Martinja, koje je kruna teškog rada u vinogradima svakog vinara.

i.belošević/sjever.hr 12.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.