Now Reading:
Važna obavijest za vozače: Od 15. studenog obavezna je zimska oprema na vozilima, kazne i do 1999 eura
Full Article 2 minutes read

Važna obavijest za vozače: Od 15. studenog obavezna je zimska oprema na vozilima, kazne i do 1999 eura

Kao i svake godine, od 15. studenog na snagu stupa velika promjena za većinu vozača u Hrvatskoj, kada je obavezna zimska oprema na vozilima. 

Obaveza korištenja zimske opreme će trajati do 15. travnja iduće godine.  Zimska oprema je obavezna na dionicama većine autocesta i državnih cesta koje se nalaze u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske za sve vrste motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, prenosi 24sata.hr.

To znači da automobil mora imati zimsku opremu na većini važnijih cesta u kontinentalnoj Hrvatskoj bez obzira na vremenske uvjete, temperaturu ili stanje kolnika. Na ostalim, manje važnim i prometnim cestama kao i na cestama u toplijim krajevima Hrvatske zimska oprema je obavezna samo u zimskim uvjetima, odnosno kad je kolnik prekriven snijegom ili kada je na njemu poledica. 

Zimskom opremom se smatraju 4 zimske (ili M+S) gume montirane na vozilo ili 4 ljetne gume s dubinom profila od najmanje 4 mm i s lancima za snijeg spremnim za montažu na pogonske kotače. Ako automobilom koji nema zimsku opremu upravljate po nekoj od zimskih dionica ili u zimskim uvjetima možete biti kažnjeni sa 130 eura. 

Novčanom kaznom u iznosu od 660 do 1990 eura kaznit će se pravna ili fizička osoba, obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za isti prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 190 do 660 eura i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. 

Također, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama propisano da za vrijeme vožnje danju, na motornim vozilima, u razdoblju od 01. studenog do 31. ožujka naredne godine, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

FOTO: Ilustracija

sjever.hr/24sata.hr 11.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.