Now Reading:
Došel je, došel, sveti Martin: Doznajte zašto slavimo ovaj blagdan, tko je bio sv. Martin, koje su blagodati vina…
Full Article 2 minutes read

Došel je, došel, sveti Martin: Doznajte zašto slavimo ovaj blagdan, tko je bio sv. Martin, koje su blagodati vina…

Martinje prema starom narodnom vjerovanju označava kraj jeseni i početak zime jer su svi radovi u poljima gotovi. U Hrvatskoj se Martinje više obilježava u kontinentalnom dijelu zemlje, a u Zagorju se to posebno ozbiljno shvaća i organiziraju se prave ceremonije krštenja mošta.

Ovaj blagdan se obilježava 11. studenog jer je na taj dan 397. godine pokopan Sveti Martin iz Toursa, zaštitnik vinara i vinograda. U Srednjem vijeku je na taj datum bio sajamski dan diljem Europe. Tad su završavali mnogi ugovori, vraćali su se dugovi, plaćao porez itd., donosi portal 24 sata.

Tko je bio sveti Martin?

Sveti Martin rodio se u Mađarskoj, a otac mu je bio časnik u rimskoj vojsci. Ime Martin dobio je po bogu Marsu, rimskom bogu rata, odnosno njegove ime je umanjenica od tog božanskog imena. Njegovi roditelji smatrali su kršćanstvo sektom, ali Martina je privlačilo te ga je s vremenom prihvatio. Čak se zaredio za egzorcista, a biskup je postao 370. godine. Smatrali su ga najvećim francuskim biskupom.

Bio je poklonik sela i seljaka, pomagao je bespomoćnima. Imućnijim obiteljima nije bio omiljen jer ih je često kritizirao. Mnogi su ga željeli za zaštitnika pa je osim zaštitnika vinara i vinograda, postao zaštitnikom vojnika, konjanika, gostioničara, liječenih alkoholičara, hotelijera, gusaka, uzgajivača konja, švicarske papinske garde i Francuske. Ali, i nekih naših mjesta – Belog Manastira, Virja i Čepinskih Martinaca.

Zanimljivosti o vinu

U Gruziji se vino počelo proizvoditi prije 6000 godina. Od divljeg grožđa su radili opojni napitak u glinenim posudama koje su bile ukopane u zemlju. Danas tamo proizvode vina i u amforama.

Stručnjaci kažu kako se karakteristike vina ne mogu prepoznati dok je ono mlado, već svoj karakter dobiva s vremenom.

Znanstvenici tvrde da je ljubav prema ispijanju vina zapisana u genima, pišu 24 sata.

Crno vino štiti zube od karijesa jer usporava razmnožavanje bakterija, a znanstvenici su otkrili kako stariji ljudi, koji su kroz život umjereno ispijali crno vino, imaju zdravije zube.

U vinu se nalaze mnogi vitamini i minerali koji su važni za organizam. Neki od njih su vitamini B1, B2, B6, B12, C te minerali željezo, kalcij, kalij, magnezij…

Vino omekšava meso i daje mu aromu zato ga kuhari koriste kao marinadu.

sjever.hr/24sata.hr
11.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.