Now Reading:
Nakon Banožića, Ministarstvo obrane dalje vodi general Jakop iz Višnjice
Full Article 2 minutes read

Nakon Banožića, Ministarstvo obrane dalje vodi general Jakop iz Višnjice

Nakon prometne nesreće u subuotu ujutro u kojoj je poginula jedna osoba a teže je povrijeđene dosadašnji ministar Mario Banožić, premijer Andrej Plenković smijenio je ministra a ovlastio je državnoga tajnika, Zdravka Jakopa, da obavlja sve poslove kako bi Ministarstvo obrane funkcioniralo na najkvalitetniji mogući način.

Zdravko Jakop rođen je 1967. godine u Višnjici gdje je završio osnovnu školu. Srednju i Višu tehničku školu završio je u Mariboru. Diplomirao je na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i stekao zvanje magistra inženjera prometa.

Na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu završio je 2011. poslijediplomski studij Međunarodni odnosi, te stekao stupanj magistra znanosti. U Hrvatskom vojnom učilištu “Petar Zrinski” završio je Ratnu školu “Ban Josip Jelačić”. Završio je NATO Defense College u Rimu kao najvišu razinu izobrazbe koju organizira NATO za visoke časnike.

U obranu suvereniteta Republike Hrvatske aktivno se uključio 31. listopada 1991. godine stupivši u 1. brigadu ZNG-a čiji je pripadnik bio do 12. veljače 1993. kada prelazi u 7. gardijsku brigadu.Ranjen je 1993. godine i ima status hrvatskog ratnog vojnog invalida.

Više je puta nagrađivan i pohvaljivan. Odlikovan je Redom hrvatskog križa, Redom hrvatskog trolista, Redom hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti. U čin brigadnog generala promoviran je Odlukom Predsjednika RH 2009. godine.

www.sjever.hr 11.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.