Now Reading:
Veliki koncert uz 20 godina postojanja – Klapa Bistrica ponovno oduševila!
Full Article 3 minutes read

Veliki koncert uz 20 godina postojanja – Klapa Bistrica ponovno oduševila!

Klapa Bistrica je u subotu, 4. studenoga 2023. godine, održala veliki slavljenički koncert uz 20 godina svog rada i djelovanja te je tom prilikom i promovirala svoj peti nosač zvuka.

Koncert je trajao više od 90 minuta, a slavljenicima iz Klape Bistrica na pozornici su se priključile i gošće iz ženske Klapa Ventula iz Splita te Lea Mraz na Klaviru. Njihovu izvedbu pratila je prepuna dvorana Doma kultura u Mariji Bistrici, gdje je bio i župan Željko Kolar.

-Sjećam se trenutka kad smo čuli da se u Mariji Bistrici osniva Klapa. Tad se govorilo da nam samo još u Bedekovčini treba vaterpolo klub i da ćemo imati sve pokriveno. Ljudi su prije 20 godina stvarno tako razmišljali. I to je trajalo sve dok ih nismo prvi put čuli. I svaki put sad smo ih slušali su nam uvijek iznova dokazivali koliko su dobri i koliko dobar posao rade. Definitivno su pokazali da se izuzetno kvalitetna klapska pjesma može pjevati i van Dalmacije, a mi laici vjerojatno još uvijek nismo svjesni veličine njihovog uspjeha. Stoga, hvala na svakog pismi, svakoj pjesmi i svakoj popevki koje ste podijelili s nama – poručio je ovom prilikom župan Kolar te na samom kraju koncert predsjedniku i voditelju Klape Bistrica Jurici Greguriću i Ivanu Habazinu uručio zahvalnicu za Klapin doprinos zajednici te za promociju svog mjesta i županije.

Klapa Bistrica djeluje od 2003. godine. Osnovala ju je skupina amaterskih pjevača koji su se divili specifičnome klapskom načinu izvođenja pjesama. Otad daju svoj doprinos približavanju ljepote, melodioznosti i šarma dalmatinskih napjeva kontinentalnim dijelovima Hrvatske, ali i uspješno nastupaju i izvan granica Lijepe Naše. Repertoar Klape s godinama se mijenjao, ali uz klasičnu klapsku pismu nikad im nisu bile strane ni novouglazbljene obrade različitih pjesama. Nisu zaboravili ni svoje bistričke korijene pa rado izvode i sakralne pjesme. Članovi klape uvijek su težili da im glasovi budu jasni kao bistrica, čista voda po kakvoj je i njihovo naselje dobilo ime, a duh zagorske popevke uvijek nose sa sobom, šire ga te poklanjaju svuda kamo ih pjesma ponese. Vrijedi istaknuti kako je Klapa Bistrica nastupala i na Festivalu kajkavske popevke u Krapini, kao i na finalnoj večeri Festivala dalmatinskih klapa u Omišu.

Okupljene su pozdravili i načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički i rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke Domagoj Matošević.

Klapa Bistrica je ovom prilikom zahvalila i brojnim podupirateljima njihovog dugogodišnjeg rada, a posebne zahvalnice dobila su dva člana koja su svih 20 godina u klapi: Branko Mikša i Berislav Milički, kao i njihov dugogodišnji voditelj Mario Galoić.

sjever.hr/kzz.hr
05.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.