Now Reading:
ULJE POSKUPJELO ČAK 75%! Evo kakva je situacija s krumpirom, maslacom…
Full Article 2 minutes read

ULJE POSKUPJELO ČAK 75%! Evo kakva je situacija s krumpirom, maslacom…

Cijena ulja raste konstantno, dok su krumpir, jaja i maslac čak nešto jeftiniji nego lani, ali ne i u odnosu na 2021.

Maslinovo ulje od siječnja 2021. skuplje je 75 posto. Svojim izračunima podatke tako donosi Eurostat, statistički ured Europskog parlamenta, koji kretanje cijena namirnica prati već više od deset godina, a prenosi Večernji list.

Posebno su se koncentrirali na posljednje tri godine jer upravo su u tom razdoblju primijetili znatne poraste cijena nekoliko namirnica. I krumpir je, u odnosu na siječanj 2021., skuplji 53 posto, jajima se cijena digla za 37 posto, a tu je i maslac koji je skuplji 26 posto. Postoji, međutim, jedna razlika između potonje tri stavke i skupog maslinova ulja; cijena ulja raste konstantno, dok su krumpir, jaja i maslac čak nešto jeftiniji nego lani, ali ne i u odnosu na 2021.

–Nakon znatnih povećanja u 2022., cijene hrane u Europskoj uniji nastavile su rasti i u 2023. Podaci za drugo i treće tromjesečje ove godine pokazuju da su cijene nekih artikala zabilježile sporiji rast. U rujnu 2023. cijene jaja, maslaca i krumpira više su nego u siječnju 2021. i 2022., ali nisu tako visoke kao nekoliko mjeseci prije, dok su cijene maslinova ulja u stalnom porastu – pojasnili su stručnjaci iz Eurostata, a prenosi Večernji list.

foto: arhiva
sjever.hr/vecernji.hr
05.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.