Now Reading:
Održana završnica Recitala Josip Ozimec: Dodijeljene nagrade najboljim autorima
Full Article 2 minutes read

Održana završnica Recitala Josip Ozimec: Dodijeljene nagrade najboljim autorima

U Mariji Bistrici je u subotu u dvorani Božjeg milosrđa u Hrvatskom nacionalnom Svetištu Majke Božje Bistričke održana završnica 25. Recitala Josip Ozimec. Na ovogodišnji je natječaj 61 autor poslao je 223 rada, od toga 78 na kajkavskom, 109 na standardu i 36 na čakavskom. U stručnom su sudu bili Ivo Kalinski, Ivančica Tomorad i don Anton Šuljić koji su za objavu u zborniku „Došel bum v Bistricu“ odabrali 68 pjesama te 24 za izvođenje na završnoj večeri.

Najboljom pjesmom na kajkavskom proglašena je „Človek ot drieva“ Biserke Marečić, druga nagrada pripala je Stjepanu Kralju za pjesmu „Bazilika“ te treću Vinko Hasnek za pjesmu „Grutna misel nas spaja“.

Prva nagrada za pjesme na standardu pripala je Marici Žanetić Malenica za pjesmu „San bez ovčica“. Druga nagrada Snježani Mihajlović za pjesmu „Božikovina“ te treća Jeleni Stanojčić za pjesmu „Nešto o nečemu“.

Najboljom pjesmom na čakavskom proglašena je „Žuhki žulji“ autorice Nevenke Erman, drugoplasirana je „Najlagije je umriet“ Josipa Klarića, dok je trećeplasirani bio Franko Stipković s pjesmom „U očevoj kamari lektrika gori“.

Nagrada publike je prvi put u povijesti Recitala pripala pjesmi na čakavskom, a osvojio ju je Franko Stipković za pjesmu „U očevoj kamari lektrika gori“.

Na događanju je bila i zamjenica župana Jasna Petek koja je pozdravila pjesnike i ostale okupljene na završnici ovog recitala duhovno-refleksivne tematike.

Ujedno je direktoru Radija Marija Bistrica Elvisu Lackoviću uručila zahvalnicu koju je, uz ovu veliku obljetnicu, organizatoru Festivala dodijelio župan Željko Kolar.

Krapinsko-zagorska županija dugi niz godina podržava ovaj hvalevrijedan recital. Zahvaljujem svim pjesnicima koji su na njemu sudjelovali u prvih 25 godina. Hvala i organizatorima, pokroviteljima i svima koji su mu doprinijeli na bilo koji način – poručila je zamjenica župana, koja je krajem večeri i uručila prve nagrade u svakoj od kategorija.

Okupljene su pozdravili i načelnik Marije Bistrice Josip Milički i rektor Svetišta Majke Božje Bistričke Domagoj Matošević.

FOTO: RMB

sjever.hr 30.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.