Now Reading:
Županijski tamburaški orkestar „Stjepan Bujan-Stipić“ proslavio 25. godina uspješnog rada: Župan Posavec dodijelio im Povelju Međimurske županije za doprinos kulturi
Full Article 2 minutes read

Županijski tamburaški orkestar „Stjepan Bujan-Stipić“ proslavio 25. godina uspješnog rada: Župan Posavec dodijelio im Povelju Međimurske županije za doprinos kulturi

Županijski tamburaški orkestar „Stjepan Bujan-Stipić“ u srijedu je u Centru za kulturu Čakovec održao slavljenički koncert povodom 25 godina djelovanja. Brojnu publiku oduševili su maestralnim izvedbama pod ravnanjem Tomislava Cvrtile, jednako kao i njihovi gosti – solisti Tamara Korunek Lesar i Simon Herperger te Pjevački zbor “Josip Štolcer Slavenski” Čakovec.

Župan Matija Posavec Županijskom tamburaškom orkestru predao je Povelju Međimurske županije za izniman doprinos kulturi Međimurja i predano prenošenje znanja mladima, te za 25 godina marljivog rada na promicanju i njegovanju tamburaške glazbe, kao i osvajanje najviših državnih i međunarodnih nagrada.

Svim glazbenicima okupljenim u ovom orkestru upućujem čestitke i zahvalnost za ljubav i predanost u izvođenju tamburaške glazbe. Imate jednu od najvažnijih uloga u promicanju i čuvanju naše popevke, kulture i baštine. Baštinite našu povijest, našu kulturu i identitet koji je prepoznat i u svijetu, što pokazuju nagrade koje osvajate – istaknuo je župan, te dodao kako su oni jedini županijski tamburaški orkestar te iz tog razloga zavrjeđuju posebno poštovanje.

Niz uspjeha Županijskog tamburaškog orkestra „Stjepan Bujan-Stipić“, ostvarenih tijekom dva i pol desetljeća djelovanja, uistinu je velik: na Međunarodnom natjecanju tamburaških orkestara i sastava u Osijeku, orkestar je dosad osvojio deset zlatnih, jednu srebrnu, tri brončane plakete te zlatnu plaketu “Tambura Paje Kolarića”, uz najveću pohvalu. Zapažene uspjehe orkestar postiže i na Susretima tamburaških orkestara i sastava u organizaciji Hrvatskog sabora kulture gdje su osvojili tri treće nagrade u kategoriji koncertnih orkestara, prvu nagradu za najbolju izvedbu djela u nakladi Hrvatskoga sabora kulture, zlatnu plaketu u kategoriji koncertnih orkestara, prvu nagradu u kategoriji koncertnih orkestara i veliku nagradu za najbolje ocijenjeni orkestar što ih je uvrstilo u program Razglednice kulturno-umjetničkog amaterizma, renomirane manifestacije koja predstavlja kulturno – umjetnički amaterizam u Hrvatskoj.

Na međunarodnom planu Županijski tamburaški orkestar je također nanizao trofeje, među kojima im posebno mnogo znači zlatna plaketa s 10. Međunarodnog festivala mladih u Bratislavi 2019. godine, zlatna diploma velika nagrada osvojena na tom festivalu 2023. godine.

sjever.hr 26.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.