Now Reading:
Načelnik Šplajt o pojačanim graničnim kontrolama: Nadamo se da Slovenci neće previše kontrolirati naše dnevne migrante, ipak smo mi dio europske obitelji
Full Article 2 minutes read

Načelnik Šplajt o pojačanim graničnim kontrolama: Nadamo se da Slovenci neće previše kontrolirati naše dnevne migrante, ipak smo mi dio europske obitelji

Od prošle je subote Slovenija uvela pojačane kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom ,zbog velikog broja ilegalnih migranata, a stanovnici u pograničnim naseljima s ove strane granice smatraju da se trebalo pronaći bolje rješenje.

Istog je mišljenja i načelnik Općine Kumrovec, Robert Šplajt koji je kazao da se, iako dosad nije bilo većih problema, stanovnici uz samu granicu boje da će osjetiti promjene.

-Od kada smo u šengenskoj zoni bila je zaista dobra prometna komunikacija između Slovenije i Hrvatske. Na granici nije bilo nikakvog zaustavljanja ni dodatnih problema. Nadam se da se na kontrolnim točkama neće previše provjeravati lokalni stanovnici, budući da uz sjevernu granicu sa Slovenijom živi nekoliko desetaka tisuća ljudi koji rade u susjednoj državi i svakodnevno su na dnevnim migracijama – rekao je Šplajt.

Istaknuo je kako su svi svjesni činjenice da se to radi zbog sigurnosti.

-Prvi smo za sigurnost, zbog problema koji su nastali na Istoku i zbog svih situacija s potencijalnim terorizmom u Europi. Države dodatno osiguravaju svoje granice i to nam je potpuno jasno, ali trebalo bi naći rješenje da se ljudima koji su dio šengenskog sustava omogući normalna prometna komunikacija – rekao je načelnik Općine Kumrovec.

Spomenuo je i problem žilet žice koji još nije riješen, iako je Slovenija već puno puta obećala da će žicu maknuti. Kazao je kako su žicu počeli micati u nekom manjem dijelu, ali ne na području Općine Kumrovec.

-Krenuli su i nažalost stali i šteta je što je to uz državnu granicu jer mislim da ne predstavlja neku prepreku čovjeku koji želi na silu prijeći državnu granicu, a ta žilet žica samo nagrđuje granicu uz rijeku Sutlu. Osim toga, Slovenci nisu u mogućnosti čistiti obalu sa svoje strane rijeke, pa zbog zapuštenosti obale dolazi do problema prilikom većih padalina i postoji i mogućnost poplavljivanja – upozorava Šplajt.

Kazao je i kako se od početka godine, kada je Hrvatska ušla u Schengen, u svim pograničnim mjestima osjećala bolja komunikacija između dviju država.

„Bila je bolja protočnost, s time i jačanje gospodarstva, trgovine, naravno i turizma u našem kraju. Možemo reći da smo profitirali i htjeli bi da tako ostane, da ne bude nikakvih problema. Ipak smo mi dio europske obitelji – zaključio je Šplajt.

a.kučić/sjever.hr
23.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.