Now Reading:
Bjelovarsko-bilogorska županija unaprjeđuje javni prijevoz: Povoljnije cijene i veća fleksibilnost za građane
Full Article 2 minutes read

Bjelovarsko-bilogorska županija unaprjeđuje javni prijevoz: Povoljnije cijene i veća fleksibilnost za građane

Počinje provođenje javne usluge javnog županijskog linijskog prijevoza u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Župan Marko Marušić podsjetio je da je Bjelovarsko-bilogorska županija peta županija u Hrvatskoj koja kreće s provođenjem javne usluge,

Župan je naveo tri konkretne koristi koje usluge javnog županijskog prijevoza građanima omogućava. To su prije svega povoljnije cijene prijevoza, zatim opstanak komercijalno neisplativih linija na ruralnom području te fleksibilniji sustav koji omogućava lakše promjene linija.

Župan je predstavio i konkretne brojke prema kojima će građani ovisno o liniji cijenu karte plaćati manje za 20 do 50 posto. Tako na primjer cijena jednosmjerne karte od Garešnice do Bjelovara prije uvođenja javne usluge iznosila je 6,50 eura, a sada iznosi 4 eura. Cijena od Daruvara do Bjelovara iznosila je 7,10 eura, a sada će građani plaćati 4,50 eura. Isto tako i mjesečna đačka karta primjerice na relaciji Čazma – Bjelovar do sada je iznosila 47,32 eura, a od sada će iznositi 26,40 eura.

-Ali to nije sve, potpisujemo i tri dodatna ugovora s prijevoznicima. Dva se tiču sufinanciranja prijevoza umirovljenicima u visini od 50 posto. Naši umirovljenici imaju još 10 posto komercijalnog popusta tako da će u konačnici plaćati samo 40 posto cijene karte na svim linijama unutar i izvan županije – istaknuo je župan te dodao da se potpisuje i ugovor o financiranju troškova prijevoza učenicima srednjih škola socijalne kategorije. Prijevoz je sufinanciran 80 posto od strane države, a 20 posto osigurava Bjelovarsko-bilogorska županija. Župan je podsjetio da je Županija preuzela sufinanciranje javne usluge sama bez sudjelovanja gradova i općina.

-Ovim promjenama u javnom prijevozu pokazujemo da brinemo o našim građanima i njihovim potrebama. Želim naglasiti da našim umirovljenicima s 50 posto sufinanciramo i prijevoz vlakom. Također podsjećam da smo i našim studentima osigurali besplatan prijevoz vlakom. Dakle pomažemo gdje i koliko god možemo i tako ćemo nastaviti i dalje – zaključio je župan Marušić.

foto: bbz.hr
sjever.hr/bbz.hr
17.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.