Now Reading:
Početkom prosinca moguć štrajk mladih liječnika – unatoč brojnim sastancima obećanja Ministarstva i dalje nisu ispunjena
Full Article 3 minutes read

Početkom prosinca moguć štrajk mladih liječnika – unatoč brojnim sastancima obećanja Ministarstva i dalje nisu ispunjena

Inicijativa mladih liječnika, uz punu podršku Hrvatske udruge bolničkih liječnika, Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatske liječničke komore odlučila se na moguć štrajk početkom prosinca, donosi jutarnji.hr.

Organizirat će se dvotjedna akcija kako bi se što više liječnika upisalo u Hrvatski liječnički sindikat (HLS).

Time bi se povećala brojnost i dokaz da je svatko svojim primjerom odlučio podržati štrajk.
Inicijativa mladih liječnika u pozivu na učlanjenje u HLS ističe da do sada nisu uspjeli riješiti pitanje “robovlasničkih ugovora” specijalizanata.

-HLS je spreman na organizaciju štrajka u slučaju da se uspije učlaniti što veći broj liječnika u sljedeća dva tjedna kako bismo što ranije počeli s administrativnom pripremom koja, u slučaju da sve u postupku prođe bez problema, može trajati mjesec dana – stoji u pozivu mladim liječnicima – dodali su iz inicijative.
Nezadovoljstvo liječnika prvi put je iskazano prosvjedom u rujnu prošle godine, pa ponovo šest mjeseci kasnije, u ožujku ove godine.

-Činjenica je da se ništa nije promijenilo. Konkretno, mi smo imali sastanak na kojem je bio predstavnik Ministarstva prije dva tjedna i nikakav konkretan odgovor nismo dobili. Nikakve rokove niti išta što bi ukazivalo na rješenja problema, počevši od robovlasničkih ugovora protiv kojih se pokušavamo boriti – rekao je Marin Smilović iz Inicijative mladih liječnika.

Na održanom sastanku je državni tajnik obećao rješavanje problema te da će se provoditi retroaktivno. To se neće samo ticati novih specijalizanata, nego i onih koji su već na specializaciji.

Smilović iz Inicijative mladih rekao je kako će pred njima biti vruća jesen što se tiče pitanja štrajka, no nije htio iznositi nikakve detalje.

-Ne bih u ovom trenu detaljno otkrivao sve planove, ali činjenica je da smo nezadovoljni i da se ništa nije promijenilo unatoč brojnim sastancima – rekao je Smilović.


U dopisu u kojem se liječnici među sobom dogovaraju za štrajk, među ostalim stoji kako su održana dva prosvjeda i u međuvremenu je obavljeno toliko sastanaka s predstavnicima Ministarstva i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje da je “postalo tragikomično gledati kako se naočigled odugovlače bilo kakva rješenja”.

Rješenja se odugovlače i nije zadovoljavajuće ispunjen niti jedan zahtjev te je već obavljeno toliko sastanaka s predstavnicima Ministarstva i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje da sve to polako postaje apsurdno za liječnike.

-Jedino što se riješilo su koeficijenti, ostalo se ništa nije pomaknulo. Što se tiče Zakona o radnopravnom statusu, on nije riješen. Vremensko kadroviranje je kao napravljeno, ali to je toliko loše da bi bilo bolje da nisu ništa radili – rekla je predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika Ivana Šmit.

Dodala je i kako vlada opće nezadovoljstvo te da svaki put kada Ministarstvo vidi da su se pobunili odluči organizirati sastanak na kojem daje obećanja koja još uvijek nisu ispunjena. Što se tiče štrajka, dodaje da su svi složni po tom pitanju.

-Dosta je obećanja koja se ne ispunjavaju. Ministra nismo vidjeli od sastanka s premijerom Plenkovićem. Na sastanke gotovo nikad ne dođe jer je u gužvi, pa uglavnom razgovaramo s državnim tajnicima – komentirala je Šmit.

Nerealno planiranje, neučinkovita provedba, raskorak između dokumenata i planova te stvarnih rezultata edukacije i nepostojanje evaluacije svih dionika u procesu neki su od ključnih uzroka nezadovoljavajuće kvalitete specijalističkog usavršavanja kojim sada neuspješno upravlja Ministarstvo zdravstva – rekli su iz Hrvatske liječničke komore.

Iz Ministarstva zdravstva nisu se očitovali o temi.

foto arhiva
sjever.hr/jutarnji.hr
16.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.