Now Reading:
Dani europske baštine u Krapini: Bogatom programu odazvalo se puno posjetitelja, a posebno djece
Full Article 4 minutes read

Dani europske baštine u Krapini: Bogatom programu odazvalo se puno posjetitelja, a posebno djece

U Krapini su ove subote obilježeni Dani europske baštine u Parku Matice hrvatske. Bogat program privukao je brojne posjetitelje, a posebno djecu.

U programu su sudjelovali KUD Krapina, s Anitom Tušek kao voditeljicom programa, Šareni svijet s predstavom i izradom tetovaža te Sabina Gvozdić s pripovijedanjem i prezentacijom ogulinskih vještica i školom letenja na metli i dobivanja vozačkih dozvola.

Gradska knjižnica Krapina pripremila je brojne radionice, a pažnju su posebno privukli metloboj i pripovijedanje.

Voditeljica dramske skupine i dopredsjednica KUD-a Krapina Anita Tušek zadovoljna je subotnjim događanjima i svojim angažmanom te je izrazito sretna odazivom posjetitelja.

KUD Krapina za zadatak je imao upoznati posjetitelje s krapinskim coprnicama, odnosno njihovim putem od optužbe preko načina mučenja i spaljivanja na lomači te do toga kako je svemu došao kraj. Također su saznali i kako je Strahinjčica dobila ime.

Likovno društvo Ernest Tomašević i mi smo bili obučeni u kostime koji karakteriziraju bajku Pepeljuga. Riječ je o likovima princa, princeze, zlih polusestra, maćehe odnosno vještice. Tu je bio i mađioničar, bila je predstava. Sve je prošlo u najboljem redu. Bilo je i dosta posjetitelja i na kraju fini gulaš koji su kuhali. U ime KUD-a Krapina prepričala sam priču što se događalo krajem 17., početkom 18. stoljeća u Krapini, kako su osuđivali coprnice, spaljivali ih te kažnjavali – dodala je Tušek.

Direktorica Turističke zajednice Grada Krapine Nedeljka Vodolšak izrazila je zadovoljstvo proteklim događajem te je istaknula kako su u spisima pronašli mistične podatke o djelovanju krapinskih coprnica. Dodala je i kako su glavni posjetitelji zapravo bila djeca, na koju je zapravo i cijela priča bila usmjerena.

-Uključio se i niz udruga s područja Grada Krapine, a moramo pohvaliti Likovno društvo Ernest Tomašević koje si je dalo truda, gljivarsko društvo, KUD Krapina koji je sudjelovao u cijelom programu. Gosti su bile i ogulinske vještice, a prije svega zahvaljujem se i Unifitu. To je naša plesna udruga s područja grada koja se svake godine uključuje u sve naše programe sa nekom temom, a ove godine su to bile vještice i Dani europske baštine. Imali smo i goste iz Slavonije, kao što je mađioničar Saša Gerber, koji je imao i radionicu na temu mistike i mađioničarstva – dodala je Vodolšak.

Maja Vukina Bogović, ravnateljica Gradske knjižnice Grada Krapine također je bila zadovoljna odazivom djece, a posebno je istaknula zadovoljstvo suradnjom sa Turističkom zajednicom s obzirom da Gradska knjižnica već od prije surađuje s raznim institucijama i ustanovama.

Imali smo pričanje priča, radili smo metloboj sa metlama od šiba, to većinom vole dečki. Radila se radionica malih metlica kao aranžman. Koristili su se plodovi iz prirode i onda su djeca izradila svoj aranžmančić. Tu je bila i pričaonica, a nakon toga gost za odrasle bio je Kristijan Petrović koji je imao predavanje o povijesti vještica u našoj gradskoj knjižnici, u dvorani. S njime surađujemo, on inače ima malo mističnije teme pa se to lijepo poklopilo – dodala je ravnateljica Gradske knjižnice Krapina Maja Vukina Bogović.

Saša Gerber održao je predstavu pod nazivom Maštaj, sanjaj, čaroliju stvaraj, kao i Malu školu magije, dok je Likovno društvo Ernest Tomašević održalo likovnu radionicu u predivnim kostimima koji karakteriziraju popularnu bajku Pepeljuge. Plesna skupina Unifit posjetitelje je počastila plesnom točkom Hogwarts, a djeca su uživala u uzbudljivom escape roomu. U Gradskoj knjižnici za odrasle održano je predavanje mističnog Kristijana Petrovića pod nazivom Nečastive-povijest vještica od antike do danas.

U sklopu cijelog događaja obilježena je i 830. godišnjica Grada Krapine, a gljivarsko društvo “Krasnica” Krapina bilo je zaduženo za pripremu vještičjeg gulaša za posjetitelje. Sami projekt podržala je i Hrvatska turistička zajednica.

sjever.hr
16.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.