Now Reading:
Mentalno zdravlje mladih u Varaždinskoj županiji – važnost psihologa i psihijatara
Full Article 3 minutes read

Mentalno zdravlje mladih u Varaždinskoj županiji – važnost psihologa i psihijatara

Mentalno zdravlje važno je kao i fizičko te je temelj djeci i mladima za ostvarivanje svih potencijala. Mnoga djeca se sa psihičkim problemima bore sama sa sobom, a to se u konačnici reflektira na njihov odnos prema obitelji i cijelom društvu.

Uzrok takvom stanju često su proživljene traume, razne brige i strahovi, vršnjačko nasilje, obiteljski problemi i slično, a pandemija i svakodnevni događaji s kojima smo suočeni dodatan su poticaj. Upravo iz tog razloga važno je svim školama omogućiti psihologe, a u bolnicama dječje psihijatre.

Na taj problem se na području Varaždinske županije osvrnuo i vijećnik Županijske skupštine Luka Zrinski u srpnju ove godine, osvrnuvši se na činjenicu da je Grad Varaždin školama kojima je osnivač osigurao dodatna sredstva kako bi imale mogućnost za psihologa za stalno radno vrijeme.

Njega je zanimalo kakva je trenutna situacija u Varaždinskoj županiji, odnosno školama čiji osnivač je Varaždinska županija, koje su to škole te koliki je broj škola kojima psiholozi nedostaju. Također ga je zanimala mogućnost okupljanja mobilnih timova ili koordinacije psihologa na razini
Varaždinske županije, a povezano s time osvrnuo se i na dječje psihijatre u bolnicama.

Prema službenim podacima, u školama čiji je osnivač Varaždinska županija zaposleno je 15 psihologa. Njih šest zaposleno je po osnovnim školama, odnosno devet po srednjim školama. Varaždinska županija se upravo zbog važnosti mentalnog zdravlja kod djece i mladih odlučila na provedbu programa Centra za mentalno zdravlje djece i mladih u Regionalnom centru kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija u Medicinskoj školi Varaždin.

Centar je započeo s radom ovaj mjesec kada se obilježava i Svjetski dan mentalnog zdravlja te je uz pomoć stručnog tima na raspolaganju svim učenicima kojima je potrebna psihološka pomoć. Što se tiče varaždinske bolnice, na odjelu psihijatrije rade dvije specijalistice dječje i adolescentne psihijatrije i pet specijalista psihijatara. Zavod za javno zdravstvo omogućio je Odjelu mentalnog zdravlja u Varaždinu jednog dječjeg i adolescentnog psihijatra vanjskog suradnika te dva psihologa.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji većina mentalnih poremećaja započinje prije 14. godine, dok se prema UNICEF-ovom izvještaju 44 tisuće adolescenata u dobi od 10 do 19 godina u Hrvatskoj bori s psihičkim problemima.

Društvo općenito ima dužnost osigurati potrebnu podršku svim pojedincima koji se suočavaju sa psihičkim problemima jer pravovremena reakcija može biti od životne važnosti, s obzirom na to da neki nisu ni svjesni da se radi o ozbiljnom problemu.

mlazar/sjever.hr
15.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.