Now Reading:
U Zaboku otvoren Dječji tjedan: „Djeca su važna svih 365 dana u godini, a ovaj Dječji tjedan je samo da skrenemo pozornost na one sektore gdje još ima prostora za napredak“
Full Article 5 minutes read

U Zaboku otvoren Dječji tjedan: „Djeca su važna svih 365 dana u godini, a ovaj Dječji tjedan je samo da skrenemo pozornost na one sektore gdje još ima prostora za napredak“

Na Trgu Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku je svečano otvoren Dječji tjedan u Krapinsko-zagorskoj županiji. Kako ga svi vole zvati, najšareniji i najveseliji tjedan u godini. Nastupila su Djeca iz zabočkog dječjeg vrtića i škola te Društva „Naša djeca“ Zabok.

Predsjednica Društva „Naša djeca“ Zabok i dopredsjednica Saveza „Društva naša djeca“ Hrvatska Sonja Borovčak rekla je kako joj je drago da Dječji tjedan obilježavaju diljem županije.

-Mi smo u Savezu Društva „Naša djeca“ počeli obilježavati Dječji tjedan u gradu Zaboku prije gotovo 70 godina, pa tako slavimo godišnjicu kad smo počeli raditi s djecom i za djecu. Trebali bi svaki dan, cijele godine razmišljati o djeci, a pogotovo o situacijama koje djeci stvaraju poteškoće. Moramo misliti na naše mališane, slušati njihove probleme i svi im zajedno pomagati da lakše kroče kroz ovaj život koji ih ne mazi kako bi postali korisni građani Lijepe naše i ove naše županije – naglasila je Borovčak.

Krapinsko-zagorska županija je na samom vrhu što se tiče „Županija prijatelja djece“. To je bila inicijativa Sonje Borovčak i drago joj je da je naša županija uz Primorsko-goransku prva „Županija prijatelj djece“.

 -Naš grad će obilježiti 20 godina kako je ‘prijatelj djece’ i mislim da je to velika stvar za njih. Moramo puno više raditi da se oni osjećaju i dobro i sigurno u svojem gradu, općini pa i županiji. U Zaboku imamo puno toga, čak i previše i sad smo u situaciji kada nam nedostaje  prostora da bi mogli obavljati sve te aktivnosti. Grad Zabok je postao grad mladih obitelji i djece i naša je obaveza da mi toj djeci omogućimo da kvalitetno provode slobodno vrijeme bez da plaćaju neke franšize  – dodala je Borovčak.

Osvrnula se i na veliku kampanju za dječju kuću i to je prilika da pozovu sve jer se rade kuću za svu djecu u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Tu će biti otvorena vrata svoj djeci za sve aktivnosti koje mi provodimo, kao što je Kiki festival. Veselim se što ćemo pokazati da mi u Zagorju možemo zajedničkim snagama izgraditi jednu prekrasnu i posebnu kuću za djecu. Krenuli smo prije svega s poznatim osobama iz svijeta glazbe koji će podržati našu kuću, prvo Mile Kekin koji će pozvati ljude da pomognu da se u Zaboku napravi prava oaza za djecu, gdje će se oni lijepo osjećati. Vjerujem da će nam se priključiti svi gospodarstvenici, obrtnici, svi građani i roditelji i da ćemo zajedno uspjeti napraviti nama važnu građevinu za djecu – zaključila je Sonja Borovčak.

Zamjenica župana Jasna Petek  ponovila je kako je Krapinsko-zagorska županije istinska prijateljica djece, ne samo formalno, nego zaista dugi niz godina vodi brigu o potrebama djece.

 -Dječji tjedan je naš najveseliji, najšareniji, najglasniji tjedan u godini kada zajedno s djecom priređujemo različite aktivnosti diljem naše županije. Moto cijelog ovog tjedan je „Ljubav djeci prije svega“ i nastojim brigom i slušanjem djece, što djeca žele, što djeca trebaju, na koji način da zadovoljimo njihove potrebe, pružiti djeci prije svega ljubav – napomenula je Petek.

Županija je ove godine osmislila niz aktivnosti koje se odnose, prije svega, na otvaranje. Otvaranje je u Zaboku, koji zaista jako puno brine za djecu i puno radi s djecom. Nakon toga nastavljaju se mnogobrojne radionice u osnovnim i srednjim školama, pojasnila je zamjenica župana. 

-Ove godine je neka podtema cijelog Dječjeg tjedna – vještina, jer je Europska godina vještina, pa smo mi u našim osnovnim i srednjim školama osmislili niz radionica kojima usavršavamo određene vještine, kojima potičemo dječju kreativnost, darovitost i tu zahvaljujem velikom odazivu i velikom interesu odgojno obrazovnih djelatnika. Imamo i tradicionalni susret s našim dječjim načelnicima, načelnicama, gradonačelnicima i gradonačelnicama, i u tom susretu nastojimo promovirati dječju participaciju, nastojimo je promovirati na svim razinama – naglasila je Petek i najavila jedno iznenađenje.

– Naš Zavod za javno zdravstvo u našim dječjim vrtićima provodi krasnu radionicu koja je vezana za zdravlje, i to kako ćemo u našem jelovniku imati manje soli – kazala je Jasna Petek.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako je sutra jedan od najvažnijih sastanaka i to onaj s dječjim gradonačelnicima i načelnicima jer je posebna privilegija razgovarati s malim gradonačelnicima i načelnicima.

-Djeca su vrlo ozbiljno shvatila taj posao, kreativni su u postavljanju pitanja i jako dobro znaju što žele u svojim sredinama, odgovorno dijele sredstva participativnog proračuna, te sjajno pamte što smo razgovarali na prijašnjem sastanku. Radimo mnoge projekte i programe iz razloga jer su nam djeca najvažnija. Svi ovi programi koje radimo u suradnji s Društvima naša djeca, u suradnji sa školama i roditeljima su izuzetno važni je su nam djeca važna svih 365 dana u godini, a ovaj Dječji tjedan je samo da skrenemo pozornost na one sektore gdje nismo još dovoljno napravili i gdje još ima prostora za napredak – istaknuo je Kolar.  

Svim programima za djecu želi se senzibilizirati javnost da su djeca najvažnija, a jedan od takvih programa je Dječji participativni proračun.

 –Ovaj tjedan se otvara i Dječji participativni proračun i očekujem na desetke sjajnih projekata i svaki puta sam fasciniran kako djeca sami ocjenjuju svoje projekte i kako izabiru najbolje među njima. Naš zadatak je da svake godine povećavamo participativni proračun za djecu i za mlade, kako bi vidjeli da njihov glas vrijedi i da oni mogu nešto promijeniti. Kad postanu punoljetni onda znaju da se isplati sudjelovati u kreiranju života u općini ili gradu iz kojeg dolaze – završio je župan Kolar.

i.belošević/sjever.hr 02.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.