Now Reading:
Dva pomalo neočekivana proizvoda na vrhu modne i beauty scene
Full Article 4 minutes read

Dva pomalo neočekivana proizvoda na vrhu modne i beauty scene

Trendovi u svijetu mode i ljepote mijenjaju se iz dana u dan, ali ono što uvijek ostaje “u modi” za oba svijeta, proizvodi su i sastojci koji nemaju rok trajanja već svojom klasikom, uvijek dobrom ponudom i sigurnim rezultatom, prednjače nad ostalima.

Istražujući pojmove koji su se najviše puta upisivali u tražilice diljem svijeta proteklih godina na beauty sceni nailazimo na informaciju da je to glikolna kiselina. S druge strane, one modne, brend koji dugi niz godina prednjači u popularnosti je Calvin Klein.

Calvin Klein i duh grunge generacije

Poveznica između glikolne kiseline u njezi kože i Calvina Kleina u svijetu mode može se povući na osnovu inovativnog koncepta zbog kojeg ostaju na vrhu trendova. Proizvodi za njegu kože koji sadrže glikolnu kiselinu predstavljaju one must-have serume i tonike u večernjoj rutini kože i malo koji brend opstaje na ljestvici popularnosti ukoliko u svoje skincare linije ne uvrsti baš ovaj sastojak. Baš kao što Calvin Klein pomiče modne granice, ali sigurno tapka i u preparativnoj kozmetici. Prisjetimo se samo najpopularnijeg mirisa na svijetu – CK One koji je već ušao u legendu otkako je lansiran 1994. godine kao prvi uniseks parfem brenda, obuhvativši duh grunge generacije koji živi i danas.

Glikolna kiselina česti je sastojak skincare proizvoda koji nosi titulu najboljeg eksfolijatora za kožu iz brojnih razloga. Pripada skupini AHA kiselina koje u interakciji sa molekulama vode u gornjem sloju kože doprinose efektu eksfolijacije. Tako bi glikolna kiselina u teoriji trebala napraviti efektivnu eksfolijaciju kože, pomladiti ju, smanjiti proširene pore, poboljšati njezinu teksturu i dovesti do sjajnog efekta te stimulacije kolagena, ali u praksi se često dogodi da su rezultati sve samo ne takvi. Razlog tome je nekoliko sasvim uobičajenih grešaka koje početnici u njezi kože često naprave i stvore potpuno suprotan efekt od očekivanog.

Nikad dosta SPF-a

Glikolna kiselina u velikoj koncentraciji nije dobar početak. Ako ovaj čarobni sastojak do sada niste koristili, a imate i osjetljivu kožu, započnite s niskom koncentracijom (5 % i manjom), a zatim ju postepeno povećavajte dok vam se koža ne navikne. Započinjanje s visokom koncentracijom dovest će do iritacije kože i neće polučiti željeni rezultat sjajne kože.

Glikolna kiselina kožu će učiniti osjetljivijom na štetne sunčeve zrake stoga je krema s visokim zaštitnim faktorom prijeko potrebna. Tijekom dana je potrebno nanositi SPF50 i to u nekoliko navrata! Savjet za početnike je da glikolnu kiselinu nanose navečer da si ne bi zadavali dodatni stres nanošenja zaštitnog faktora.

Svakodnevno nanošenje glikolne kiseline neće poboljšati rezultate već ćete pretjerati u korištenju i polučiti suprotan efekt. Kod glikolne kiseline vrijedi pravilo da je “manje više”, pogotovo u početku. Započnite nanošenjem minimalne doze svakih nekoliko dana tijekom večernje skincare rutine da ne bi iritirali kožu. Nakon toga glikolnu kiselinu možete koristiti i češće, nakon što se koža navikla, ali – nakon što potrošite jednu bočicu proizvoda, uzmite mjesec dana pauze.

AHA i BHA u kombinaciji

Mnogi su mišljenja da se AHA i BHA kiseline ne smiju koristiti zajedno, ali to je pogrešno. Neke će kiseline komplimentirati jedna drugu pa će tako masnoj koži odgovarati kombinacija salicilnog čistača nakon kojeg se može koristiti toner od glikolne kiseline. Salicilna kiselina funkcionira tako što duboko prodire u pore kože. AHA kiseline su topive u vodi pa će lijepo otkloniti mrtve stanice kože, a zatim će BHA kiselina poput salicilne proći dublje u kožu i odčepiti pore.

Prije nego zakoračite u bespuće preparata za njegu kože, različitih aktivnih sastojaka i kiselina, svakako je preporuka da vas u prve korake potrebne vašoj koži uputi stručna osoba te da se pridržavate osnovnih pravila koji će dovesti do nježne, sjajne i zdrave kože kakvu zaslužujete.

sjever.hr 01.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.