Now Reading:
CROSS: Kreće projekt sveobuhvatne obnove zgrada javnog sektora, u njemu sudjeluje i Krapinsko – zagorska županija
Full Article 2 minutes read

CROSS: Kreće projekt sveobuhvatne obnove zgrada javnog sektora, u njemu sudjeluje i Krapinsko – zagorska županija

Regionalna energetsko-klimatska agencija Sjeverozapadne Hrvatske prijavila je na LIFE program projekt pod nazivom CROSS (Establishment of Croatian One-Stop-Shop-Facility in North-West Croatia).

Specifični ciljevi i aktivnosti projekta CROSS obuhvaćaju podršku obnovi zgrada javnog sektora, kroz uspostavu stručne potpore za jedinice lokalne i regionalne samouprave, promicanje energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i principa održive gradnje, razvoj financijskih modela i uključivanje šireg kruga dionika u procese upravljanja i obnove fonda zgrada.

Ukupan budžet projekta iznosi više od 1.3 milijuna eura. Projekt je službeno započeo 1. rujna ove godine, a trajat će 36 mjeseci. Time će se potaknuti 66 milijuna eura investicija u održivu energiju. Projekt je koordiniran od strane REGEA-e i okuplja niz važnih partnera: Krapinsko-zagorsku, Karlovačku i Zagrebačku županiju, Grad Zagreb, Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Udrugu gradova u Republici Hrvatskoj, Hrvatsku gospodarsku komoru i FEDARENE – europsko udruženje regija i energetskih agencija.

Krapinsko-zagorska županija sudjelovat će u aktivnostima kojima će se razvijati učinkoviti procesi javne nabave za obnovu zgrada, uspostaviti sveobuhvatni registar zgrada javne namjene Krapinsko-zagorske županije s ciljem učinkovitije procjene stanja zgrada i njihove pripreme za obnovu, izraditi studije izvodljivosti za obnovu 20-ak zgrada javne namjene te izraditi strateški dokumenti koji će odrediti dugoročne ciljeve obnove.

Ovaj projekt, financiran je kroz program LIFE, a namjerava stvoriti “One-Stop-Shop” servisni centar koji će služiti kao potpora obnovi i unapređenju upravljanja zgradama u Krapinsko-zagorskoj, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji te Gradu Zagrebu. Osim toga, projekt ima opciju proširenja na ostale jedinice lokalne i regionalne samouprave u Republici Hrvatskoj.

sjever.hr 01.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.