Now Reading:
Zamjenica župana Petek mladim pjesnicima: Nemojte nikada zaboraviti da ste kajkavke i kajkavci!
Full Article 2 minutes read

Zamjenica župana Petek mladim pjesnicima: Nemojte nikada zaboraviti da ste kajkavke i kajkavci!

U Zlataru je, u sklopu manifestacije Dani kajkavske riječi, održana tradicionalna dječja priredba Zbor malih pjesnika.

Zbor malih pjesnika tradicionalno se održava u sklopu manifestacije Dana kajkavske riječi, a okuplja mlade dijalektalne pjesnike iz svih kajkavskih krajeva Republike Hrvatske. Na natječaj koji je raspisalo Pučko otvoreno učilište dr. Jurja Žerjavića Zlatar, organizator Zbora, ove je godine prispjelo 318 pjesama iz 56 škola kajkavskog govornog područja. Prosudbeno povjerenstvo je za izvođenje na Zboru i tisak u zbirci pjesama odabrala 63 pjesme, 62 autora iz 51 škole.

Pjesme su izvođene u velikom šatoru na igralištu Osnovne škole Ante Kovačića Zlatar, a brojne je okupljene na samom početku pozdravila zamjenica župana Jasna Petek.

-Hvala vam što čuvate i njegujete naš kaj. Hvala Vam što što njegujete svoj umjetnički i kreativan izraz i što njegujete svoju kajkavštinu, neizostavan dio svog identiteta. Nemojte nikad zaboraviti da ste vi kajkavce i kajkavci – poručila je zamjenica župana Petek.

Okupljenima se obratila i potpredsjednica Hrvatskog sabora Sabina Glasovac, gradonačelnica Grada Zlatara Jasenka Auguštan Pentek i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta dr. Jurja Žerjavića i jedna od članica Prosudbenog povjerenstva Gordana Valjak, koja je istaknula da su se na natječaj ove godine javili učenici iz čak 7 kajkavskih županija.

-Ne smijemo zaboraviti da su čitavi Dani kajkavske riječi zasnovane na dječjem stvaralaštvu te mi je posebno drago da ova manifestacija i dalje okuplja cijelo kajkavsko govorno područje – poručila je gradonačelnica Auguštan Pentek.

-Kažu da ono što traje zasigurno i vrijedi, a budući da Zbor malih pjesnika traje već 54 godine sigurna sam da on itekako vrijedi. Hvala vam što čuvate kajkavsku riječ i veliko bogatstvo hrvatskog jezika – poručila je potpredsjednica Sabora Glasovac.

U Prosudbenom povjerenstvu ove su godine, uz spomenutu Gordanu Valjak, bile Željka Horvat Vukelja i Ivančica Tomorad. Na Zboru je posebna zahvala upućena dugogodišnjem članu Povjerenstva Ivi Kalinskom.

foto: kzz.hr

sjever.hr/kzz.hr 01.10.2023.

Input your search keywords and press Enter.