Now Reading:
U crkvi sv. Nikole u Krapini predstavljena knjižica povodom jubilarnih 120 godina župe
Full Article 2 minutes read

U crkvi sv. Nikole u Krapini predstavljena knjižica povodom jubilarnih 120 godina župe

U sklopu obilježavanja 120. godišnjice izgradnje i posvete crkve sv. Nikole u Krapini, u subotu je u crkvi predstavljena brošura “Župna crkva sv. Nikole biskupa u Krapini”.

Župnik župe sv. Nikole, Davor Štuljan, istaknuo je kako je crkva sv. Nikole srce Krapine.

– Prisutna je u su svim fotografijama i razglednicama i zato smo se i okupili u crkvi, jer slavimo njezin jubile – rekao je Štuljan te dodao kako crkva nije samo umjetničko djelo, ona je Božji dom i duhovni dom svih onih koji tamo žive.

– Ona je majka svih nas, jer mnogi od nas ovdje su kršteni, mnogi su primili sakramente Svete pričesti i Krizme, mnogi su ovdje izrekli svoje bračne zavjete, mnogi obnovili svojoj vjerom – rekao je župnik Štuljan, pri čemu je istaknuo kako je već dosta toga napisano o samoj crkvi i Krapini, no ipak se osjetila potreba da se sve zajedno stavi u jedne korice.

Kako je istaknuo, brošura, odnosno knjiga, ponajprije govori i crkvi, no ima poglavlja o gradu Krapini, najvažnijim godinama, ljudima, o staroj crkvi ali i o starim župnicima.

Istaknuo je kako je opremljena predivnim fotografijama koje su većinom napravljene specifično za nju, i pritom zahvalio svima koji su na bilo koji način radili na knjizi.

– Ona sigurno ima nekih nedostataka, pronaći će se neka zamjerka, ali vjerujem da će se u budućnosti na ovim tekstovima i fotografijama gradi možda jedna veća, opširnija knjiga – rekao je Štuljan.

Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović kazao je kako mu je posebno zadovoljstvo biti na predstavljanju ove knjižice.

– Moram priznati, kada ju je župnik spomenuo, bio sam oduševljen. Posebno u ovoj godini kada naš grad slavi svoj 830. rođendan. I ovo je jedna najljepša uvertira u vrijeme koje nam dolazi, vrijeme obilježavanja Dana Grada – rekao je gradonačelnik.

– Ponosni smo na našu tradiciju, ponosni smo na našu povijest, a da bi uopće mogli generacije koje će doći iza nas, znati o povijesti, ovakve knjige, monografije najbolji su način da i te generacije znaju nešto o povijesti našeg grada – dodao je gradonačelnik Gregurović uz zahvalu župniku Štuljanu što je 830. rođendan Grada obogatio na ovakav način.

n.p.bajz/sjever.hr

24.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.