Now Reading:
Delegacija Ministarstva regionalnog razvoja u OB Koprivnica i Centra kompetentnosti KKŽ – Koren: Ovi projekti pokazuju uspješnost povlačenja EU sredstava u našoj županiji
Full Article 3 minutes read

Delegacija Ministarstva regionalnog razvoja u OB Koprivnica i Centra kompetentnosti KKŽ – Koren: Ovi projekti pokazuju uspješnost povlačenja EU sredstava u našoj županiji

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić u petak je boravio i u prvom službenom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji, a nakon sastanka u Županijskoj upravi na kojemu se razgovaralo o EU projektima i mogućnostima financiranja, posjetio je koprivničku Opću bolnicu „Dr. Tomislav Bardek“.

Ravnatelj Mato Devčić ministru je predstavio realizirane projekte sufinancirane sredstvima Europske unije, a govoreći o planovima za budućnost, spomenuo je projekt Regionalnog centra za palijativnu medicinu i liječenje boli, koji je vrijedan 10,3 milijuna eura, a za koji je izrađena projektno-tehnička dokumentacija te je prijavljena građevinska dozvola. Drugi najavljeni projekt je rekonstrukcija i dogradnja bolničke ljekarne, koja je vrijedna 3,3 milijuna eura, a završeno je idejno rješenje koje uključuje nabavu robotiziranog skladišta lijekova, dogradnju prostora za centralnu pripremu citostatika i implementaciju sustava cijevne pošte za cijelu bolnicu. Treći projekt u planu je rekonstrukcija i obnova postojećeg bolničkog objekta na Šoderici – Edukacijskog trenažnog centra, a procijenjeni iznos je 200 tisuća eura.

Župan Darko Koren kazao kako aktualni projekti energetske obnove koprivničke bolnice i izgradnje Centra kompetentnosti na najbolji način pokazuju uspješnost povlačenja EU sredstava u Koprivničko-križevačkoj županiji.

-Današnji posjet ministra bio je prilika da razmijenimo korisne informacije, a upravo ovdje u krugu bolnice svjedočimo pozitivnoj transformaciji objekata pomoću EU sredstava. U svim smo projektima imali apsolutnu podršku Ministarstva te zahvaljujem ministru i svima s kojima surađujemo te vjerujemo da će se to nastaviti i dalje. Imamo puno planova za budućnost, prvenstveno kroz Razvojni sporazum Sjever, a obzirom na vrijednost i količinu investicija na ovom području, vjerujem da možemo biti optimistični – rekao je Koren.

Ministar Erlić je naglasio kako je sastanak u Županijskoj upravi bio iznimno produktivan te kako su se osvjedočili da Županija realizira cijeli niz projekata iz EU fondova čime se pokazuje kapacitet Županijske uprave i njezinih institucija, prvenstveno PORA-e.
Ponovio je kako je u posljednjih šest godina u Županiju stiglo 470 milijuna eura europskih sredstava, ponajviše u područje energetske obnove, prometa i obrazovanja. Izrazio je zadovoljstvo prezentiranim projektima koprivničke bolnice, kao i onima koji se planiraju realizirati iz nove financijske perspektive.

-Danas smo ovdje kako bi pružili informacije koje imamo i time pomogli i Županiji i ustanovama da se što bolje pripreme za projekte i natječaje koji se pripremaju iz EU fondova, preko kojih je dostupno 95 milijardi eura. Važno je identificirati izvore financiranja za razne projekte, a bez kvalitetne pripreme i zajedništva s jedinicama regionalne i lokalne samouprave ne možemo biti uspješni u povlačenju EU sredstava. Ova bolnica primjer je uspješnog ulaganja po mnogo pitanja, a prije svega tu mislim na energetsku obnovu koja će zdravstvene usluge učiniti još kvalitetnijima, a objekte energetski učinkovitijima – rekao je Erlić.

Nakon obilaska projekata OB Koprivnica, ministar i župan su sa suradnicima posjetili Centar kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji u Obrtničkoj školi Koprivnica.

Voditelj projekta i županijski pročelnik Darko Masnec ministru je prezentirao kako je svrha ovog projekta, koji je vrijedan preko 10 milijuna eura i većinom je financiran EU sredstvima, unapređenje infrastrukture u strukovnom obrazovanju iz podsektora elektrotehnike i računalstva u skladu s potrebama tržišta rada.

sjever.hr/kckzz.hr
16.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.