Now Reading:
Ministar Erlić u službenom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji
Full Article 4 minutes read

Ministar Erlić u službenom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić u petak je bio u prvom službenom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji koji je započeo sastankom u Županijskoj upravi.

U pratnji ministra bili su ravnatelj Uprave za regionalni razvoj Ivan Bota, glavna savjetnica Anđela Tadić, glasnogovornica Nataša Pavić i viša stručna savjetnica Biljana Kovač.

Ministra su dočekali župan Darko Koren, predsjednik Županijske skupštine Damir Felak, saborski zastupnici Darko Sobota i Mišel Jakšić, ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije KKŽ Melita Birčić, ravnatelj Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica Mato Devčić te županijski pročelnici Melita Ivančić, Ana Mušlek i Darko Masnec.

U uvodnom obraćanju, župan je zahvalio ministru i suradnicima na dolasku te naglasio kako naša Županija, iako prostorno manja, spada u područje velikih kapitalnih investicija nacionalnog značaja vrijednih preko 700 milijuna eura, a velik dio tih projekata sufinanciran je EU sredstvima. Tu je istaknuo izgradnju 2. kolosijeka pruge od Križevaca do mađarske granice vrijednu preko 400 milijuna eura, što je najskuplji infrastrukturni projekt u Hrvatskoj, te je 85 posto sufinanciran iz EU fondova.

Ostale investicije su aglomeracije Koprivnica, Križevci i Đurđevac vrijedne preko 160 milijuna eura, izgradnja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica, vrijednog 120 milijuna eura te izgradnja dionice brze ceste Križevci – Kloštar Vojakovački.

Istaknuvši kako Županija ima kvalitetnu suradnju s Ministarstvom po svim pitanjima, župan je dodao kako svi imamo zajednički cilj, a to je ravnomjerni razvoj prostora općina, gradova i županija, a u konačnici i države, na što su usmjereni svi projekti koji se provode.

– Uspješni smo u korištenju EU sredstava, posebno u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom PORA-om, koja je od velike pomoći i jedinicama lokalne samouprave koje nemaju vlastite kapacitete za provođenje EU projekata. Ključno nam je osigurati kvalitetan životni standard građanima, što vjerujem i uspijevamo upravo preko projekata. U prethodnoj financijskoj perspektivi su se na području Koprivničko-križevačke provodili projekti vrijedni 500 milijuna eura, a trenutno je u provedbi 18 projekata vrijednosti preko 97 milijuna eura, dok se još njih 23 vrijednosti 86 milijuna eura nalazi u fazi ocjenjivanja. – kazao je župan te se u nastavku osvrnuo na Razvojni sporazum Sjever, koji služi kao temelj daljnjeg napretka Županije, ali i cijele sjeverozapadne regije.

Ministar Erlić zahvalio je na prilici za posjet Županiji, obzirom da nas povezuje mnogo interesa i tema, kao i odlična suradnja, te dodao.

– Na vašem se području vidi dinamika razvoja, provodite mnogo projekata s kojima smo i upoznati, a naša je uloga da vam budemo i nadalje na raspolaganju te da zajednički doprinosimo razvoju. Smatramo kako lokalna i regionalna razina trebaju imati prioritet u definiranju prioriteta razvoja lokalnog područja, a naši novi mehanizmi imaju upravo taj decentralizirani naglasak za koji se zalažemo. U posljednjih šest godina povukli ste 476 milijuna eura, što je popriličan iznos obzirom na veličinu županije, a vjerujem da nas u razdoblju pred nama čeka još mnogo uspješnih projekata i suradnji. –

Od najvažnijih projekata financiranih EU sredstvima župan je spomenuo Centar kompetentnosti u KKŽ, izgradnju sigurne kuće za žrtve nasilja kroz projekt „Novi početak“, pomoćnike u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju, izgradnju i opremanje dnevnih bolnica u OB Koprivnica, kao i energetsku obnovu bolničkih objekata te centralne zgrade, projekt POZDRAV, projekte poboljšanja socijalne infrastrukture te projekte u okviru programa „Zaželi“.

Mnogo se ulagalo i u energetsku obnovu javnih objekata (škola i zdravstvenih ustanova), turističku, školsku i vrtićku infrastrukturu, u sektor zdravstva i socijalne skrbi, komunalno gospodarstvo i obnovu cesta te poduzetničke inkubatore.

Saborski zastupnik Sobota također je pohvalio suradnju s Ministarstvom i njihovu podršku u razvojnim projektima kojima se poboljšava životni standard u jedinicama lokalne samouprave, naglasivši ulogu i pomoć Županije i PORA-e, dok se saborski zastupnik Jakšić osvrnuo na suradnju kroz ITU mehanizam i ključne razvojne projekte koji će se na taj način ostvariti.

Ravnateljica Birčić istaknula je brojne EU projekte koji su realizirani na području Koprivničko-križevačke te se osvrnula na suradnju s jedinicama lokalne samouprave i zahvalila je Ministarstvu na podršci koja se osjeti na svakom koraku te izrazila želju za uspješnom realizacijom novih projekata i planova.

Nakon sastanka u Županijskoj upravi, ministar Erlić, župan i suradnici uputili su se na u koprivničku Opću bolnicu, gdje je planirana prezentacija i obilazak projekata, a zatim će posjetiti županijski Centar kompetentnosti u Obrtničkoj školi Koprivnica.

sjever.hr/kckzz.hr
15.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.