Now Reading:
Radimir Čačić ne slaže se sa novim paketom mjera: “Politika od građana često radi budale, ali ne treba ni s tim pretjerivati.”
Full Article 2 minutes read

Radimir Čačić ne slaže se sa novim paketom mjera: “Politika od građana često radi budale, ali ne treba ni s tim pretjerivati.”

Novi vladin paket mjera izazvao je negativne reakcije kod oporbenih zastupnika, koji osuđuju Vladu i njihov odnos prema najugroženijim građanima, donosi jutarnji.hr. Smatraju da bi trebali biti više socijalno osjetljivi prema toj skupini.

Nove mjere nisu dojmile ni Reformista Radimira Čačića, a posebno cijene 30 osnovnih proizvoda. Nazvao ih je “ozbiljnom papazjanijom”.

– Jasno je da odabran trenutak za taj igrokaz, poslije sezone, u njoj smo imali pojačanu potrošnju zbog turista, sada se svodimo na našu kupovnu moć, cijene moraju stati i djelomično se spuštati. – rekao je i dodao da to tržište regulira i bez Vlade.

Dao je i svoj primjer kada su u pitanju cijene.

– To sam čuo kad sam rezao jednu gaudu koju volim i vidim cijenu od 6 eura, a ovim mjerama je predviđena da se s 9 spusti na 6. Ja sam ju neki dan jeo po toj cijeni, tako da ne znam što će spuštati. Ja znam da politika od građana često radi budale, ali ne treba ni s tim pretjerivati.


– S obzirom na to da cijena struje u Hrvatskoj ovisi o nuklearki Krško i hidrocentralama time pokrivamo 60 posto potrošnje. Ta cijena je neovisna, još od doba Tita, o ikakvim ratovima jer su ti objekti amortizirani, a rijeke teku i teći će i dalje. Ne postoji ni jedan razlog da cijene budu na razini tržišnih cijena na europskom tržištu i Vlada nema ni jedan razlog da naplaćuje više cijene – rekao je Čačić.


Vlada je od 2011. dio profita povlačila u budžet i time dodatno oporezivala građane. osnovna ideja je bila da se taj profit uloži u potpuno neovisnost o bilo kakvom uvozu električne energije. To je moglo biti da su se završile hidroelektrane, ali taj novac je povučen. -nadodao je.

Hrvatska je prema tvrdnjama Čačića druga u EU koja se najlošije bori s inflacijom. Ova Vlada je prema njegovim riječima izrazito neuspješna, a prosječna inflacija u eurozoni je 5,3, dok je 7,9, u Hrvatskoj.

Najveći dio zemalja ima 13. mirovnu, Španjolska i Austrija i 14., kazao je i poručio kako je vrijeme da to sada učini i naša Vlada.


foto arhiva
sjever.hr/jutarnji.hr
15.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.