Now Reading:
Župan Kolar najavio ustavnu tužbu protiv Vlade RH! I obećao da Županija neće smanjiti ulaganja u bolnice ni za euro ukoliko se odluka, da bolnice postanu državne, provede!
Full Article 4 minutes read

Župan Kolar najavio ustavnu tužbu protiv Vlade RH! I obećao da Županija neće smanjiti ulaganja u bolnice ni za euro ukoliko se odluka, da bolnice postanu državne, provede!

Nakon službene potvrde ministra zdravstva Vili Beroša kako će sve županijske bolnice postati državne, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar smatra kako je taj potez Vlade Republike Hrvatske neustavan te je najavio kako će Županija podignuti ustavnu tužbu protiv Vlade!

-Odgovorno tvrdim da nikada ne bi bilo američke investicije u Opću bolnicu Zabok da je njom upravljala država. Ta investicija bi bila na Rebru, u Vinogradskoj, možda u Dubravi, ali kod nas u Zagorju ne. Stoga će Krapinsko-zagorska županija podignuti ustavnu tužbu, jer smatramo da je ovaj potez Vlade neustavan i vidjeti ćemo što će reći Ustavni sud – izjavio je Kolar.

-Ono što sigurno mogu poručiti pacijentima, stanovnicima Krapinsko-zagorske županije, bez obzira kakva bude odluka Ustavnog suda, ovo je naša bolnica! – naglasio je krapinsko-zagorski župan Kolar te dodao kako, ukoliko se ova odluka provede, da bolnica bude pod upravljanjem države, Županija neće smanjiti ulaganja u bolnice niti za jedna euro.

Prema županovim riječima, na sjednici Vlade u Splitu, uz njega, protiv ove odluke bilo je još 7 župana (Dubrovačko-neretvanske županije, Koprivničko-križevačke županije, Istarske, Međimurske, Osječko-baranjske, Primorsko-goranske) i gradonačelnik Grada Zagreba, a s gradonačelnikom Tomaševićem će službeno razgovarati u petak, 15. rujna, i siguran je da će se ići u Ustavnu tužbu.

-Da li ćemo ići svi zajedno ili pojedinačno, u ovom trenutku to nije bitno – dodao je Kolar.

Župan Kolar je kazao i da se apsolutno slaže s ministrom Berošem koji je rekao da je pacijentima sasvim svejedno tko će upravljati bolnicom, ali im je bitno da bolnica bude dobro organizirana, da ima dovoljno kvalitetnog medicinskog osoblja koje će se moći posvetiti pacijentima.

-Ako je to tako, onda ne razumijem zbog čega je Vlada donosila odluku da oni preuzimaju upravljačka prava. Dok god je ovakav način financiranja, bolnice ne mogu poslovati pozitivno jer je nerealan limit koji se određuje za rad bolnica, nerealne su cijene usluga. Ako sve ostane na istoj razini, bolnice će i dalje poslovati negativno bez obzira što će ih preuzeti država – rekao je župan i upitao da li će biti moguće iz jednog centra, iz Ministarstva u Zagrebu, bolje upravljati s županijskim bolnicama nego što mi to radimo sami.

Mi ćemo biti bolnica na kraju Grada. I mi, i Međimurci i Slavonci – odrješito je kazao župan Kolar.

Na pitanje vezano uz decentralizaciju o kojoj se godinama govorilo, a sada je odjednom došlo do centralizacije, župan je rekao kako nema sreće u Hrvatskoj dok ne bude decentralizirana.

Nema logike da Vlada donosi odluku da poslove Ureda državne uprave prepušta županijama, a uzima upravljačka prava nad bolnicama. Prisjetimo se samo informacije kada se govorilo da će primarna zdravstvena zaštita ostati pod upravljanjem Županija, a da će zavodi za hitnu medicinu i Zavodi za javno zdravstvo i specijalne bolnici otići pod upravljanje države. Mi iz Krapinsko-zagorske županije smo se prvi protivili takvoj odluci. Svi zavodi su ostali pod upravljanjem Županija, samo će bolnicama upravljati država. Još uvijek nije kasno da se ta odluka promijeni – izjavio je župan Kolar.

Prisjetio se župan i vremena kada je započela pandemija korone, koja se opet počela vraćati, kada je trebalo nabaviti High fly uređaje. Ministarstvu je trebalo 8 mjeseci za nabavu uređaja, a Krapinsko-zagorska županija je odmah, u tom trenutku, napravila rebalans proračuna i osigurala sredstva za kupnju uređaja. Ne ministarstvo, nego županija.

Zapitao se župan što će se dogoditi ukoliko jedna od specijalnih bolnica zatreba CT i mamograf, a pravilnik Ministarstva kaže da se to ne može financirati.

Županija je tu i osigurati će 5 milijuna i imamo dva nova aparata. I to je velika razlika! – zaključio je krapinsko-zagorski župan.

msopek/sjever.hr 13.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.