Now Reading:
Svjetski je dan prevencije suicida – Stvarajmo nadu djelovanjem!
Full Article 2 minutes read

Svjetski je dan prevencije suicida – Stvarajmo nadu djelovanjem!

U nedjelju, 10. rujna 2023. godine, obilježavamo Svjetski dan prevencije suicida. Ovaj dan, koji se obilježava od 2003. godine, ima za cilj podići svijest o važnosti prevencije suicida i naglasiti da se ova tragedija može spriječiti. Svjetski dan prevencije suicida postao je posebno prepoznatljiv širom svijeta od 2016. godine, zahvaljujući prepoznatljivim simbolima – žutim i narančastim vrpcama.

U znak podrške, 10. rujna u 20.00 sati zapalite svijeću u blizini prozora i dajte podršku prevenciji samoubojstava!

Žute i narančaste boje simboliziraju svjetlost gorućih svijeća koje se pale u 20 sati 10. rujna kao znak podrške prevenciji suicida. Također, ove svjetlosne vrpce podsjećaju nas na voljene osobe koje smo izgubili i pružaju podršku preživjelima samoubojstava, piše Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Kako piše ZZJZ Zagrebačke županije, Svako samoubojstvo ostavlja teške posljedice na oko 135 ljudi, uključujući članove obitelji i zajednice. Unatoč tome, suicid i dalje ostaje tabu tema u našem društvu. Ljudi često žele pomoći, ali se boje da ako nemaju sve odgovore ili rješenja, neće moći pružiti podršku osobi u krizi ili će je čak dodatno uznemiriti.

Potreba za prevencijom suicida je jasna, a prevencija je moguća i učinkovita. Jedan od načina je širenje svijesti o ovom problemu, poput Svjetskog dana prevencije suicida, koji se organizira na inicijativu Međunarodnog udruženja za prevenciju suicida (IASP) u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO).

Nemojte se bojati pitati drugu osobu razmišlja li o samoubojstvu!

Osobe koje žele počiniti suicid mogu pokazivati različite znakove te je stoga važno voditi o njima računa:

uključivanje u rizične aktivnosti, bez razmišljanja o posljedicama,
povećana konzumacija alkohola i droge,
izoliranje od prijatelja, obitelji i društva,
opraštanje od prijatelja i obitelji,
razgovor ili šale o počinjenju suicida,
pisanje o smrti, umiranju ili samoubojstvu,
traženje tableta, kupovanje vatrenog ili hladnog oružja,
osjećaj zarobljenosti, kao da “nema drugog izlaska” iz situacije,
ljutnja i nekontrolirani izljevi bijesa,
nagle promjene raspoloženja.
Ne morate imati odgovore na sva pitanja

Osobe koje razmišljaju o suicidu često se osjećaju kao da nema izlaza iz njihove situacije. Važno je saslušati ih i pružiti im drugačiju perspektivu, kako bi shvatile da postoje drugi načini za rješavanje problema. Saslušajte ih pažljivo, nemojte ih osuđivati i pokažite razumijevanje. Ova podrška može pomoći osobi da ponovno pronađe nadu u životu.

foto: arhiva/ilustracija
sjever.hr/zzjz-zz.hr/stampar.hr
10.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.