Now Reading:
Pripadnici posebne jedinice PU Varaždin krenuli na biciklijadu dugu 300 km prema Vukovaru
Full Article 3 minutes read

Pripadnici posebne jedinice PU Varaždin krenuli na biciklijadu dugu 300 km prema Vukovaru

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, podružnice Varaždinske županije organiziralo je poseban ispraćaj pripadnicima Posebne jedinice PU Varaždin koji su krenuli na put dug 300km, na put prema Vukovaru.

Sad već tradicionalna šesta po redu biciklijada održava se povodom odlaska posebne jedinice PU Varaždin na izvršenje zadatka obrane Grada Vukovara i istočnog dijela Republike Hrvatske.

Predsjednik podružnice Damir Makovec zahvalio se svima koji su došli na ispraćaj i na taj način odali počast onima koji su ostavili živote u Vukovaru. Kako je istaknuo, biciklijada je organizirana u čast poginulima u Vukovaru kojih je bilo 21, u još uvijek ih je pet nestalih, s time da ih je 66 bilo zarobljeno a njih 119 je završilo u srpskim logorima.

– Po samom dolasku u Vukovar, 11. 09., odmah smo raspoređeni na prve crte bojišnice. Jedan dio je bio u Vukovaru, a drugi, najveći dio je bio u Borovu naselju. Morali smo postati od policajaca – vojnici u roku odmah. Cijela tadašnja naša državna vlast i cijela Hrvatska od nas je imala velika očekivanja. Da obranimo taj dio Hrvatske i da čim duže držimo tu liniju. Međutim, od 18. do 20. je trajala agonija pada Vukovara i samog zarobljavanja – objasnio je .

Ove godine na put su krenuli Antun Vešligaj, Tomislav Horvat, Tihomir Šaško i Marijan Koščak, a put od Varaždina do Vukovara prevalit će u jednom danu.

Župan Varaždinske županije, Anđelko Stričak, istaknuo je kako javnost puno toga vezanog za Domovinski rat ne zna. Pa tako, između ostalog, kada je u županiji boravilo izaslanstvo Hercegbosanske županije, došli su do 58 poginulih pripadnika varaždinske postrojbe u Bosni i Hercegovini.

Jedna ogromna brojka. Jedan od najvećih doprinosa varaždinske postrojbe je upravo u obrani Vukovara gdje je 21 poginuo, a pet ih se još vodi kao nestalo. Potom, pet poginulih specijalaca kod pokušaja proboja za Vukovar – rekao je Stričak, te se osvrnuo i na nedavno obilježavanje Dana nestalih, za što je istaknuo kako je uvijek jedna od najtužnijih obljetnica vezanih za Domovinski rat.

– Mi sa područja županije još uvijek tražimo 8 naših pripadnika. Sada živimo u jednom digitalnom dobu gdje je doslovno sve dostupno. Hrvatska traži još uvijek 1806 svojih branitelja, civila nestalih u Domovinskom ratu. Upravo zbog svih tih bitno je da se i na ovaj način svega toga prisjetimo i obilježimo – rekao je župan.

Ispred Policijske uprave varaždinske na ispraćaj je stigao voditelj Operativno-komunikacijskog centra PU varaždinske Matko Murić.

sjever.hr

09.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.