Now Reading:
TJEDAN KAJKAVSKE KULTURE Mladi kajkavci predstavili se svojim pjesmicama na Recitalu dječjeg kajkavskog stvaralaštva
Full Article 3 minutes read

TJEDAN KAJKAVSKE KULTURE Mladi kajkavci predstavili se svojim pjesmicama na Recitalu dječjeg kajkavskog stvaralaštva

U sklopu Tjedna kajkavske kulture, u utorak se održao tradicionalni Recital dječjeg kajkavskog stvaralaštva.

Tom je prilikom zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije, Jasna Petek, istaknula kako Tjedan kajkavske kulture posebnim čini i to što je svake godine sve veći broj djece i mladih koji su uključeni u brojne festivalske aktivnosti.

– Moram pohvaliti sve one koji na tome putu mlade bodre, hrabre i uče kako čuvati i njegovati svoj kaj, kako živjeti kaj. Dio identiteta jednog naroda sigurno je jezik. Ali jezik nije samo ono čime se sporazumijevamo, čime govorimo. Naš kaj je naš stil života. Jezik je identitet svakog naroda i očuvanje jezika je izuzetno važno. Ako ga ne prenosimo, tu ljubav prema našem kaju, na mlade i djecu, ako ih ne učimo kako živjeti, voljeti i njegovati kaj, onda mislim da naš jezik nema budućnosti – rekla je zamjenica župana, te istaknula kako Tjedan kajkavske kulture, kao i brojni festivali tijekom cijele godine, pokazuju da se kaj njeguje.

Kako je rekla zamjenica Petek, kruna tog cjelogodišnjeg truda je zapravo Tjedan kajkavske kulture kada se pokazuje sav raskoš talenta, kreativnosti mladih ljudi na različitim aktivnostima.

– Mali kaj pokazuje koliko mladi vole, njeguju i čuvaju svoj kaj –

Između ostalog, istaknula je kako ne postoji bojazan da će mladi zaboraviti tradicionalni kajkavski govor

– Ako se mi svi potrudimo, prije svega doma u obitelji, da njegujemo i da govorimo na kajkavskom jeziku. Obitelj, škola, zajednica, na nama svima je odgovornost da se ne zatre kaj – rekla je zamjenica, te istaknula kako joj je najdraže vidjeti najmanje koji plešu u folkloru i pišu i recitiraju na kajkavskome.

Ove godine na natječaj za Dječji recital kajkavske poezije Krapina 2023 pristigla su 273 literarna rada iz 59 osnovnih škola, a kako je rekao tajnik Udruge za kulturno kajkavsko stvaralaštvo, Radovan Novina, i ove godine bio jako veliki interes učenika osnovnih škola

– U pravilu, broj se smanjio jer smo mi ograničili broj u natječaju. S obzirom na to da nam je prije dolazilo po 400, 500 radova, pa smo ograničili na nekih 7 radova po školi – rekao je Novina.

Magdica Šalković, Željko Slunjski i Jasna Leljak bili su prosudbeno povjerenstvo, te su od pristiglih radova odabrali 72 literarna rada koji su objavljeni u Malom dječjem zborniku.

– Od tih 72 rada, na manifestaciji Recital dječje kajkavske poezije izvodi se njih 40-etak. Manji dio je bio izveden i na otvaranju Dječje likovne izložbe. Mi smo kao organizator vrlo zadovoljni budući da smo dobili radove iz cijelog kajkavskog govornog područja, pa čak i malo dalje – rekao je Novina, te dodao da su radove dobili čak iz jedne škole iz Slavonije.

foto – kzz.hr

n.p.bajz/sjever.hr

05.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.