Now Reading:
U Lazu Bistričkom otvorena nova škola, župan Kolar: Ovakvu školu su ova djeca zaslužila i nema veće sreće nego kad vidite osmijeh na njihovim licima
Full Article 7 minutes read

U Lazu Bistričkom otvorena nova škola, župan Kolar: Ovakvu školu su ova djeca zaslužila i nema veće sreće nego kad vidite osmijeh na njihovim licima

U Lazu Bistričkom je obilježen početak nove školske godine te svečano otvorenje novosagrađene zgrade Područne škole Laz. Školu su zajedno otvorili potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar te načelnik Marije Bistrice Josip Milički.

Ravnatelj OŠ Marija Bistrica Dominik Karaić od srca je još jedanput zahvalio što je odlučeno podijeliti ovaj važan trenutak za školu.

 -Nama je srce veliko. Možda sam malo emotivan, malo su mi suze krenule kad sam vidio ovu djecu, ali mislim da imate razumijevanja jer ste i sami svjesni što smo prošli. Čuli smo što je škola, što je učenje, da je ono cjeloživotno. To je škola danas, za razliku od prijašnje škole koja nije više zadovoljavala one potrebne kriterije koji su danas potrebni da bi djeci pružili kvalitetno školovanje. Ova danas zgrada ima sve to. Ogromne, klimatizirane učionice koje su opremljene najsuvremenijom opremom, kako bi se djeca mogla školovati u najboljim mogućim uvjetima. Ipak, ova škola neće pružiti samo odgoj našim najmanjima, ona će služiti našim udrugama i našem KUD-u – istaknuo je ravnatelj te dodao kako će konačno moći pokrenuti dječje sportsko društvo.

Zadovoljstvo nije krio ni načelnik Marije Bistrice Josip Milički.

Najljepši mogući poklon, nova, najmodernija, najfunkcionalnija škola, mogu reći ne samo u županiji nego i šire. Bilo je  uistinu strašno vidjeti nakon potresa što se dogodilo na ovom mjestu, ali ovo što danas gledamo s radošću, možemo zahvaliti i Vladi i Ministarstvu i Županiji, svima koji smo zajedno krenuli u izgradnju Laza – naglasio je Milički te se osvrnuo i na ostale radove u općini.

-Općina Marija Bistrica iz Fonda solidarnosti obnovila je i rekonstruirala nekoliko kilometara nerazvrstanih cesta, klizišta. Uspjeli smo sanirati sve te štete, a ono što slijedi je nekoliko kuća koje su dobile rješenje za uklanjanje i izgradnju i one su u postupku. Mogu reći, nakon svakog zla dođe neko dobro, a ova naša škola služit će svima – kazao je načelnik Milički.

Župan Željko Kolar rekao je kako je ovo sjajan dan.

 -Nakon prvog potresa koji se dogodio 22. ožujka i kad smo vidjeli, zajedno s Miličkim, u kakvom je stanju škola, donijeli smo odluku da ju preselimo, da se ovdje više ne može odvijati nastava. Dobili smo razumijevanje, a uvijek su vatrogasci tu kad treba pružiti bilo kakvu pomoć. Tako smo prostor DVD-a uredili i napravili mogućnost za održavanje privremene nastave. Krenuli smo s izradom dokumentacije za konstruktivnu i cjelovitu obnovu škole, a kako niti jedno zlo ne dolazi samo, 29. prosinca., takozvani Petrinjski potres, totalno je potresao temelje ove škole. I nakon ponovnog uviđaja sa statičarima, građevincima i projektantima, došli smo do zaključka da školu treba ukloniti i izgraditi novu. Već smo 22. travnja  raspisali natječaj, u svibnju ga otvorili, u lipnju počeli s radovima. Završili ove godine u lipnju i imali dovoljno vremena da se škola u miru opremi, da se uredi i igralište i da škola, s okolišem, dobije ovaj sjajan izgled – naglasio je Kolar.

Kolar se zahvalio projektantici, izvođaču radova te predstavniku stručnog nadzora objekta, ravnatelju Dominiku za kojeg je istaknuo da je vrlo emotivno proživljavao kompletnu gradnju, opremanje i sam postupak.

-Dugo smo raspravljali kakva nam škola ovdje treba. Bilo je govora o montažnoj školi, ali došli smo do odluke da ipak idemo u klasičnu izgradnju objekta. Čitavo vrijeme pokušavamo stvoriti dobre uvjete za školovanje naše djece, uvjete koji su na razini Grada Zagreba i europskih zemalja. Sve ono što smo radili na novo, radili smo za 30 godina unaprijed. I ova škola, bez obzira na to što je područna škola, upravo je trebala izgledati ovako kako izgleda danas jer su upravo ova djeca takvu školu i zaslužila – dodaje župan i govori kako nema veće sreće i zadovoljstva bilo kojem čovjeku nego kad vidite osmijeh na licima djece, a naravno, onda to znači da je osmijeh na licu i roditelja i nastavnika te i od svih onih koji sudjeluju u ovome obrazovnom procesu.

-Pokazalo se to kod nas u Hrvatskoj i Hrvatskom narodu – kad nam je najteže i kad se dogode velike elementarne nepogode, onda svi stajemo i držimo glave skupa. Ne gleda se tko je od kud, koje je boje i iz koje je stranke, nego se primimo posla i taj posao napravimo. Ovakav idealan primjer je ovdje u Lazu – kazao je Kolar.

Župan je najavio kako će se ići u izgradnju nove matične škole Marija Bistrica.

 –S obzirom na to da je Vlada RH raspisala MPO, Natječaj za cjelodnevnu školu, mi smo donijeli odluku i predložili smo Vladi, zajedno s Općinom, da nema smisla školu u Mariji Bistrici nadograđivati, nego treba napraviti kompletno novu školu. S obzirom na to da je Općina osigurala prostor za to, ja vjerujem da će biti razumijevanja i da ćemo se za dvije godine ponovno svi zajedno naći i veseliti otvaranju još jedne škole na području Marije Bistrice – zaključio je župan Kolar.

Ministar Branko Bačić rekao je koliko god ova škola, niti u građevinskom, niti u financijskom smislu nije bila toliko zahtjevna, kada vidim vaša lica i kada vidim koliko ovaj objekt znači Lazu Bistričkom, onda je doista lijepo biti na ovakvim otvaranjima, ugodno se osjećati i znati da smo napravili nešto što je dobro za cijelu zajednicu.

-Ima jedna misao koja govori da je život najteža škola jer da u životu prvo dolaze ispiti, a onda učenje. Da bi nam ti ispiti bili lakši, jednostavniji,  da bi se lakše s tim nosili, onda nam je škola koju polazimo, u kojoj živimo svoje prve godine života iznimno važna i značajna. Zato je poziv učitelja, nastavnika, profesora iznimno važan i zahtjevan i u mnogome određuje naše živote. Zato ovakvi projekti koji donose dobra svojim jedinicama lokalne samouprave, našim općinama i gradovima, stvaraju onu razliku između života bez ovakvih institucija i života s ovakvim ustanovama. Mi smo kroz projekt obrazovanja prepoznali, ova Vlada ga je prepoznala, kao najvažniju gospodarsku i društvenu investiciju s najsigurnijim i najtrajnijim povratom. Zato smo u obrazovnu infrastrukturu uložili ogromne novce – naveo je ministar.

Ovdje u Mariji Bistrici je jedan od važnijih projekata koji će omogućiti školu, nova škola u Mariji Bistrici.

-Mi smo u Vladi osmislili i realizirat ćemo projekt težak milijardu i 700 milijuna eura koji će podrazumijevati izgradnju brojnih škola, srednjih škola, dvorana, vrtića… Tim investicijama  ćemo naše živote učiniti pristupačnijim, boljim, jednostavnijim i sigurnijim. Tako smo i na području Krapinsko – zagorske županije pa i na području grada Zagreba i svih županija zahvaćenih, kako petrinjskim potresom tako i zagrebačkim potresom, među prvim i najvažnijim projektima osmislili obnovu obrazovnih školskih institucija – istaknuo je Bačić.

Dodao je kako se može reći da su potresima koji su iza nas, iskoristili prigodu da se obnove i brojne škole, fakultete, vrtići te druge obrazovne institucije kroz sredstva Fonda solidarnosti.

Iskoristili smo mogućnost da obnovimo preko 156 škola, vrtića, osnovnih i srednjih škola i fakulteta. Upravo ta činjenica da smo ta sredstava znali iskoristiti na način na koji smo iskoristili ovdje u Lazu Bistričkom, je način kako se znati nositi s velikim izazovima koji nam je ostavio i pred nas postavio potres – zaključio je ministar Bačić.

Novu školu blagoslovio je rektor marijabistričkog Svetišta preč. Domagoj Matošević.

Svečanom otvorenju prisustvovali su i saborski zastupnik Žarko Tušek, zamjenica župana Jasna Petek, vijećnici županijske skupštine, članovi skupštinskih odbora, predstavnici stručnog nadzora i izvođača radova, arhitektica i projektantica škole, te ravnatelji susjednih škola i ustanova.

i.belosevic/sjever.hr 04.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.