Now Reading:
Ministrica Obuljen Koržinek otvorila Tjedan kajkavske kulture u Krapini: Svake godine sve više djece i mladih daje nam vjeru da će se ova lijepa tradicija nastaviti razvijati
Full Article 7 minutes read

Ministrica Obuljen Koržinek otvorila Tjedan kajkavske kulture u Krapini: Svake godine sve više djece i mladih daje nam vjeru da će se ova lijepa tradicija nastaviti razvijati

Sve do 10. rujna, Krapinom i Zagorjem odzvanjat će „kaj” – počeo je još jedan Tjedan kajkavske kulture koji u svom 58. izdanju donosi brojne programe za sve generacije.

Svečanost otvorenja manifestacije upriličena je u nedjelju, a brojne je okupljene građane, goste i uzvanike pozdravio domaćin, gradonačelnik Zoran Gregurović.

-Da nam se Krapinski festival približava znamo po tome jer, već po tradiciji, cijeli dan gledamo prognozu hoće li pasti kiša ili neće. Volimo kaj koji nije samo riječ – kaj je naša povijest, naša tradicija i baština, naš način života i na svima nama je da njegujemo ono što smo naslijedili od našij predaka, ali isto tako da generacijama koje će doći nakon nas i dalje nastave njegovati našu tradiciju i našu ljubav prema Zagorju i našoj domovini – rekao je Gregurović.

Da su Krapina i Krapinsko-zagorska županija bastion očuvanja hrvatskog kajkavskog jezika, kajkavske kulture i naše baštine, naglasio je župan Željko Kolar.

-Da bi to tako i ostalo, bitno je raditi s djecom, odgajati ih kod kuće, raditi s njima u vrtiću, u školama. Zato obrazovni sustav i obitelj imaju najveću ulogu u očuvanju naše tradicije. To je naš način života i ponosni smo na njega i želimo da ostane takav, uz sve novitete koji dolaze, kako bismo mogli živjeti kao napredno društvo – rekao je Kolar.

Poručio je da nikad ne smijemo zaboraviti na našu kulturu i baštinu, da smo mi hrvatski narod i da moramo biti ponosni na svoju baštinu, čuvati svoje i poštivati druge.

-U ovom tjednu 58. krapinski festival, 58 različitih sadržaja koji se nude u Tjednu kajkavske kulture i želio bih i volio da Krapina bude Zagorje u malom, odnosno Hrvatska u malom. Bit će za svakoga ponešto, a kada tome dodamo izložbe u Muzeju neandertalaca, Zagorski zbor, sportske susrete Sportskog saveza grada Krapine, moramo reći da je to izuzetan program. Poznati izvođači na neki način okupljaju najveći broj gostiju, međutim ono što mi ne smijemo zaboraviti su programi vezani uz tradiciju i očuvanje jezika i mogu reći da vrlo dobro radimo. Najposjećenije su manifestacije vezan uz djecu, bilo likovni izražaj, pjesništvo ili Mali kaj i to je na neki način sigurnost da ćemo našu baštinu očuvati za buduće generacije, kao što smo mi to naslijedili od naših roditelja, djedova i baka – zaključio je župan Kolar.

A Tjedan kajkavske kulture otvorila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je naglasila da svi u ministarstvu prate brojne programe koji se realiziraju u Krapini.

-Ministarstvo kulture i medija godinama podržava i potiče programe, zato mi je jako drago da ovdje mogu pozdraviti i bivšeg ministra Božu Biškupića koji je upravo svojim angažmanom i radom pomogao pokrenuti brojne programe u Zagorju pa nije slučajno da je baš u Krapini imenovan za počasnog građanina. Mi smo samo nastavili dobrim utabanim stazama – kazala je ministrica.

Dodala je kako je vidljivo da je iz godine u godinu sve više različitih programa, manifestacija koje obuhvaćaju sva područja kulture, ne samo popevku po kojoj su Tjedan i Festival posebno poznati, nego i sve druge oblike kulture i umjetnosti.

-Posebno je vrijedno što svake godine vidimo sve više mladih i djece. To nam svima daje vjeru da će se ova lijepa tradicija nastaviti razvijati. A kad spominjemo kaj, moram spomenuti da ćemo kroz koji tjedan u proceduru uputiti, odnosno prvi put donijeti Zakon o hrvatskom jeziku kojim upravo te regionalne posebnosti specifičnosti imaju posebno važno mjesto, ne samo kaj, nego i ča koji uz štokavski dijalekt čine raznolikost i ljepotu naše tradicije i našeg jezika – zaključila je Obuljen Koržinek.

Nakon službenog otvorenja na pozornici u centru Krapine, održan je već tradicionalni Dječji korzo na kojem je nastupilo 15 dječjih grupa iz cijele županije.

Dječji korzo i izložba dječjih likovnih radova

Već tradicionalno, Tjedan kajkavske kulture počeo je Dječjim korzom i otvorenjem izložbe dječjih likovnih radova ispred Festivalske dvorane u Krapini.

Izložbu je otvorio krapinsko-zagorski župan Željko Kolar koji je istaknuo da je ova izložba već pitanje prestiža za kajkavsko govorno područje.

-Svima je važno tko će se od škola javiti i čiji će radovi biti izabrani za izložbu. Znači, 268 radova iz 63 škole s cijelog kajkavskog govornog područja u Republici Hrvatskoj će danas biti predstavljeno i to je sjajna brojka. Stoga, velika zahvala organizatorima, mentorima i samim učenicima koji su se odlučili uključiti u našu manifestaciju jer pejzaži kajkavskoga kraja, licitarska srca i drvene igračke koje su bile motiv za slike je sve ono što Zagorje predstavlja i ono s čime se Zagorje identificira i čime štitimo našu kulturu i baštinu – rekao je župan Kolar.

Tajnik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina, Radovan Novina, izjavio je da su upravo najmlađi najvrjedniji jer cijele godine pripremaju literarne, likovne i glazbene uratke koje u Tjednu kajkavske kulture prezentiraju pod vodstvom svojih mentora te da su za izložbu pristigla ukupno 722 rada.

Novina je dodao da na ovogodišnjem Malom kaju sudjeluje više od 115 škola iz cijelog kajkavskog govornog područja – od Tršća kraj Čabra, do Virovitičko-podravske županije.

Ministrica otvorila i izložbu

Nakon što je otvorila Tjedan kajkavske kulture u Krapini, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek otvorila je i izložbu „Pjesničke i slikarske rukoveti“ – Darovnica Zbirke Biškupić Galeriji grada Krapine. Vrijednu donaciju od 198 grafičkih listova u tehnici bakropisa Galeriji su iz svoje Zbirke Biškupić darovali bivši ministar kulture Božo Biškupić, počasni građanin Krapine, i njegova supruga Ljerka.

-Radi se o grafičkim mapama većinom nastalim prema stihovima pjesnika Luke Paljetka – objasnila je Grozdana Pavlović, ravnateljica POU Krapina.

Supružnicima Biškupić na donaciji, ali i na svemu onome što su činili i što čine za kulturu grada Krapine i ovoga dijela Hrvatske, zahvalila je ministrica Obuljen Koržinek.

-Zbirka Biškupić je fenomen u hrvatskoj kulturi, proslavili smo nedavno zajedno s vama 50. obljetnicu i nije slučajno, nije bez razloga zaštićena kao kulturno dobro. Nije bez razloga jedna od onih zbirki čije se novo izdanje ili novi kulturni proizvod uvijek s nestrpljenjem očekuje, zato je vrijednost ove donacije tim veća – kazala je ministrica Obuljen Koržinek.

Donatorima je zahvalio i gradonačelnik Zoran Gregurović.

-Posebno mi je drago da je u godini u kojoj slavimo 830. rođendan našega grada otvorenje izložbe čovjeka koji je možda i najzaslužniji za ono što Krapina danas ima. Krenemo li od ovog prostora gdje smo danas, od Festivalske dvorane, Muzeja i niza drugih sadržaja, ono što mogu reći je jedno veliko hvala. Ali bez obzira što Božo Biškušić više nije ministar, vidimo da i dalje voli ovaj naš prekrasan grad, ovo srce Hrvatskog zagorja i dalje nam pomaže i daruje nas – rekao je Gregurović koji je supružnicima Biškupić u znak zahvalnosti uručio zahvalnicu.

U ovoj galeriji nije samo kultura Krapine i Krapinsko-zagorske županije, ovdje se čuva kultura našeg hrvatskog naroda, kazao je Božo Biškupić te poručio gradonačelniku Greguroviću da počne pripremati papire za Europsku uniju.

-Tu je ministrica koja znam da će uvijek pomoći. Vi trebate veću zgradu za Galeriju i za umjetnine jer ovaj grad to zavrjeđuje, a zavrjeđuje jednako tako i ova naša sredina, cijela Hrvatska. Uputit ću apel umjetnicima da slijede, ja bih rekao dobar primjer, pa da s vremenom odvoje dio svojih radova i da počnemo malo ozbiljnije popunjavati ovu zbirku, stvarati jaku zbirku u sjevernoj Hrvatskoj, odnosno jaku grafičku zbirku ne samo hrvatske, već možda i svjetske grafike – istaknuo je Biškupić.

Uz izložbu „Pjesničke i slikarske rukoveti“ – Darovnica Zbirke Biškupić Galeriji grada Krapine otvorena je i gostujuću izložbu Tomislava Buntaka „Miracle Grecque”.

U nastavku pogledajte galeriju fotografija sa svih triju događanja:

a.kučić/sjever.hr
03.09.2023.

Input your search keywords and press Enter.