Now Reading:
Varaždinski župan Stričak prisustvovao obilježavanju 45. obljetnice Lovačkog društva “Patka”
Full Article 2 minutes read

Varaždinski župan Stričak prisustvovao obilježavanju 45. obljetnice Lovačkog društva “Patka”

Povodom 45. obljetnice postojanja i djelovanja, Lovačko društvo „Patka“ iz Svetog Đurđa, održalo je svečanu sjednicu, na kojoj su, između ostalih, prisustvovao je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Župan Stričak naglasio je kako Varaždinska županija, kao malo koja druga županija u Hrvatskoj, ima dugu i bogatu povijest lovstva.

– Kad govorimo o lovstvu govorimo prvenstveno o uzgoju i zaštiti divljači, a tek potom o lovu. Između ostalog, upravo se naša županija smatra kolijevkom organiziranog lovstva. Danas lovci tj. lovačka društva, osim što brinu o divljači, vode brigu i oko zaštite prirode i okoliša. Nitko tako dobro ne pozna cjelokupno područje županije; svako brdo, potok, izvor vode, proplanak ili livadu kao oni. Time doprinose zaštiti biološke raznolikosti, bogatog biljnog i životinjskog svijeta po čemu je naša županija i poznata – rekao je župan Anđelko Stričak.

Unatrag godinu dana Lovački savez pokrenuo je projekt izgradnje čak 14 rashladnih komora po lovačkim društvima, a investicija je ukupne vrijednosti 100 tisuća eura. Lovački savez Varaždinske županije sufinancirao je lovačkim udrugama izgradnju sa ukupno 43 tisuće eura dobivenima iz proračuna Varaždinske županije, a preostalu polovicu su osigurale same lovačke udruge uz financijsku potporu jedinica lokalne samouprave. Nakon projekta rashladnih komora biti će pokrenut projekt povećanja obnove matičnog fonda sitne divljači.

Predsjednik Lovačkog društva „Patka“ Sveti Đurđ Saša Kišić zahvalio se svim članovima Društva posebice onima koji su aktivni od njegovog samog početka.

– Naše Društvo osim što vodi brigu o zaštiti okoliša, divljači, bavi se i lovnim streljaštvom, disciplinom trap, gdje priređuje međudruštvena gađanja za koje su izradili dvije streljane. Također, naše društvo uvijek je prednjačilo i po pitanju infrastrukture, od izgradnje prvog lovačkog doma na području bivše Općine Ludbreg početkom 80-tih godina, do izgradnje novog doma i ostalih popratnih sadržaja. U tome svemu uvijek smo imali podršku Općine, Varaždinske županije, te županijskog Lovačkog saveza i na tome im hvala – rekao je predsjednik društva Saša Kišić.

Nakon pozdravnih riječi župnika Župe Svetog Jurja vlč. Ivan Žmegač blagoslovio je nadstrešnicu koju su povodom obljetnice sagradili lovci uz pomoć Varaždinske županije, Općine Sveti Đurđ i Lovačkog saveza Varaždinske županije. Ujedno održano je i tradicionalno međudruštveno gađanje na glinene golubove na streljani uz Lovački dom u Svetom Đurđu.

Input your search keywords and press Enter.