Now Reading:
Međimurje dobiva novi Centar za starije i nemoćne vrijedan 12 milijuna eura
Full Article 4 minutes read

Međimurje dobiva novi Centar za starije i nemoćne vrijedan 12 milijuna eura

U Nedelišću je u utorak predstavljen projekt izgradnje Centra za starije osobe Međimurske županije, za koji su odobrena sredstva na natječaju Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Uspjeh je to Međimurske županije, u suradnji s Općinom Nedelišće, Regionalnim centrom za investicija i Javnom ustanovom za razvoj.

Ukupna vrijednost projekta je 12 milijuna eura, i to prema trenutnim cijenama na tržištu. Od Ministarstva su odobrena maksimalna bespovratna sredstva od 51 posto, odnosno 6.138.048,00 eura, dok ostatak financira Međimurska županija.

Riječ je o Centru koji će imati 5300 kvadrata površine u kojem će biti uređena 61 soba, od toga 18 jednokrevetnih i trokrevetnih i 25 dvokrevetnih soba. Ono što treba istaknuti, to neće biti uobičajeni Centar jer će on, između ostalog, pružati i izvaninstitucionalne usluge. Tako će u samome Centru moći biti smještena 122 korisnika, a još njih 300 moći će koristiti izvaninstitucionalne usluge.

Projekt izgradnje novog Centra predstavili su župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak te direktor Regionalnog centra za investicije – Međimurje, Siniša Šalamon.

Kako je istaknuo župan Posavec, potreba za Domom za starije i nemoćne ukazala se već ranije, i prilika im se ukazala prije nekoliko mjeseci.

– Osnovni preduvjet za kandidiranje bio je da to mora biti jedinica lokalne samouprave koja ima osigurano zemljište, koja ima sve preduvjete već definirane, zajedno sa građevinskom dozvolom. Mi smo tada uputili zahtjeve svim općinama i gradovima i spremnost za to je pokazala Općina Nedelišće. S obzirom na to da se radi o najvećoj općini u Međimurju, jednoj od najvećih u Hrvatskoj, općini koja se naslanja na grad koji je sjedište županije, naravno da smo odlučili da kandidiramo projekt izgradnje Centra za starije i nemoćne osobe u srcu Nedelišća, u srcu Međimurja – rekao je župan Posavec, te dodao kako bi, nakon što se odrade još neke administrativne provjere, natječaj za izvođače radova mogao ići ove godine.

– Odmah mogu reći, s obzirom da se radi o jednom od strateških projekata Međimurske županije, da čak i pod cijenu zaduživanja Međimurske županije, mi ćemo ići što prije. Zadatak je svih nas da se u što skorijem roku ovaj projekt realizira – poručio je župan Posavec, dodajući kako se radi o jednom velikom projektu koji će, bar djelomično, ublažiti potrebu za smještajem starih sugrađana.

Odluku o izgradnji novog Centra u Općini Nedelišće pohvalio je i načelnik Općine Nedelišće, Nikola Novak.

– Moram reći da je ovo jedna u nizu dobrih županovih odluka. Suradnja Općine Nedelišće i Međimurske županije je primjer kako bi trebala izgledati suradnja jedince lokalne i jedinice regionalne samouprave – rekao je Novak, te dodao kako Centar neće biti klasični starački dom jer će se u njemu nuditi i priprema hrane za vanjske korisnike, imati će produženi boravak, geronto centar, ordinaciju opće i dentalne medicine i fizikalnu terapiju.

Direktor Regionalnog centra iza investicije, Siniša Šalamon, objasnio je kako je Centar zamišljen da pomaže ljudima s izvaninstitucionalnim uslugama i pomaže obiteljima koje imaju osobe starije životne dobi.

– Naglasak je na brizi o ljudima s četvrtim stadijem poteškoća i ljude s demencijom i Alzheimerom. Zamišljeno je zapošljavanje oko 80 osoba, a 350 osoba će moći koristiti glavne usluge. Ono što za sad nemamo, je dnevni boravak za osobe koje imaju posebne potrebe, a obitelj se ne može za njih brinuti. 122 ležaju su nešto što je prijeko potrebno Međimurskoj županiji – rekao je Šalamon.

n.p.bajz/sjever.hr

22.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.