Now Reading:
VARTEKS Najavljeni mogući problemi s isplatom plaća u rujnu
Full Article 3 minutes read

VARTEKS Najavljeni mogući problemi s isplatom plaća u rujnu

Nakon što je član uprave Varteksa Dražen Dobiš najavio moguće probleme s isplatom plaća radnicima u mjesecu rujnu, isto nam je potvrdila i varteksova sindikalna čelnica, Božica Čiček Mutavdžić.

Situacija je složena, nije jednostavno, međutim, poduzima se niz aktivnosti i mjera da se tvrtka spasi, da se spase radna mjesta. Posla ima, dogovaramo i neke nove kupce i poslove. Imamo problem s likvidnošću, međutim to nije nikakva novost jer mi već godinama imamo problema s likvidnošću. Uspijevamo se održati. Da je dobro, nije – poručila je Čiček Mutavdžić, te dodala kako je s 31. srpnja u Varteksu bilo zaposleno 678 radnika, i to pretežno radnici s velikim brojem radnog staža.

Radnici su nam jako zabrinuti, to su pretežno radnici koji su praktički pred mirovinom, tako da je zabrinutost još veća jer radnik pred mirovinu teško nalazi drugi posao – rekla je Čiček Mutavdžić, te je ujedno najavila moguće probleme s plaćom u rujnu.
– Proizvodni radnici su bili na kolektivnom godišnjem i naravno nije bilo isporuka. Nije bilo za strane kupce, maloprodaja ljetni dio je završio, a jesen/zima sezonu nismo uspjeli napraviti u onoj količini koliko je bilo planirano, isključivo zbog problema s likvidnošću. Nemamo dovoljno novaca da bi kupili tkanine i repromaterijal, da nam pogon može napraviti robu koju bi plasirali u našu maloprodajnu mrežu. Ako maloprodaja ne bude imala prihoda, to će nama stvarati znatan problem i naravno da će biti problem isplata plaća u 9. mjesecu – rekla je Čiček Mutavdžić

Poznato je da su plaće već dugo vrijeme Varteksov problem, pa se ona nerijetko isplaćuje u 2 dijela.
– U srpnju smo uspjeli isplatiti plaće u cijelosti i na vrijeme je bila, a sad u 8. mjesecu ćemo vidjeti kako će stizati priljevi, ukoliko bude dovoljno novaca, isplatiti će se u jednom dijelu, a ako ne, onda u dva dijela – kazala je Čiček Mutavdžić

Kako je rekla, radnici se ovoga tjedna počinju vraćati na posao, no ne svi odjedanput. Naime, na posao se vraćaju po fazama, prva na redu je krojačnica nakon čega stižu drugi odjeli, ovisno u kojoj fazi je proizvodnja. pa tko prvi radnici stižu u utorak.
– Neki dolaze na posao u četvrtak, neki sljedeći ponedjeljak. Nema potrebe da svi dolaze odjedanput jer nemaju svi posla.

n.p.bajz/sjever.hr

21.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.