Now Reading:
Savska Ves dobila novi vatrogasni i društveni dom vrijedan više od 850 tisuća eura – na otvorenju i ministrica Vučković
Full Article 3 minutes read

Savska Ves dobila novi vatrogasni i društveni dom vrijedan više od 850 tisuća eura – na otvorenju i ministrica Vučković

Uz obilježavanje stoljeća rada i postojanja tamošnjeg dobrovoljnog vatrogasnog društva, ove se subote slavi Dan Savske Vesi, jednog od naselja grada Čakovca, a tom je prigodom obilježen i završetak radova te svečano otvoriti novi vatrogasni i društveni dom.

Riječ je o investiciji Grada Čakovca vrijednoj 851.870,20 eura (cijena s PDV-om), a koja će se zahvaljujući uspješnoj prijavi na mjeru 7.4.1. Programa ruralnog razvoja RH, sufinancirati u iznosu od 80 posto. Time je ovo naselje u sastavu Grada bogatije za novo vatrogasno spremište, dvjema garažama, toliko dugo očekivanim prostorima namijenjenima udrugama koje djeluju na tom području, uredima za sastanke, dvoranom s kuhinjom i drugim.

Uz međimurskog župana Matiju Posavca i gradonačelnicu Čakovca Ljerku Cividini, otvorenju doma nazočila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je naglasila da putem Programa ruralnog razvoja, Vlada RH podupire različite projekte društvene i komunalne infrastrukture.

-Vatrogasni dom je sufinanciran putem nas 80 posto, a pritom je iz Programa ruralnog razvoja do danas sufinancirano 60 vatrogasnih domova diljem Hrvatske i nešto više od 200 dječjih vrtića. Financirat ćemo i dalje temeljnu infrastrukturu u okviru Ministarstva poljoprivrede i hrvatske vlade, zato što je ona neophodna da bismo ostvarili poljoprivredne ciljeve, da bismo održavali i razvijali vitalnost ruralnih zajednica – naglasila je ministrica Vučković.

Posebno je zahvalila svim hrvatskim vatrogaskinjama i vatrogascima koji obavljaju jednu od najplemenitijih ljudskih djelatnosti, čuvaju naše najvrjednije resurse – najprije ljudske živote, a onda i šume i poljoprivredna zemljišta.

Gradonačelnica Cividini istaknula je kako smatra da je obnova društvenog i vatrogasnog doma najljepši poklon uz Dan Savske Vesi, ne samo DVD-u, nego i svim mještanima, s obzirom na brojne udruge koje se aktivno uključuju u sve aktivnosti.

-Ovo su prostori koji u 21. stoljeću trebaju ovakvom naselju i koji čine bit života u gradu Čakovcu. Nastojimo jednako ulagati u sva naselja, ali nažalost, nema dovoljno sredstava u gradskom proračunu. No tu je Vlada RH, tu su europski fondovi i nova omotnica 2021.-2027. gdje se otvara dovoljno prostora da grad Čakovec zaživi u novom i punom svjetlu koje zaslužuju Čakovčanci – kazala je Cividini.

Župan Posavec istaknuo je važnost ovakvih projekata za cjelokupnu društvenu zajednicu.

-Društveni i vatrogasni dom u Savskoj Vesi je poruka da bez obzira na veličinu mjesta ravnomjerni razvoj cijele županije, a i svih naselja na području grada Čakovca ostaju u našem prioritetu, kao i korištenje svih šansi koje se pružaju iz nacionalnih i europskih fondova. Ovakvi projekti važni su i za razvoj sustava vatrogastva koje je u Međimurju način života, ali i za infrastrukturu koju će koristiti mještani i obogaćivati manifestacije u svom naselju te sigurno dići kvalitetu života na viši nivo – naglasio je Posavec.

a.kučić/sjever.hr
19.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.