Now Reading:
Počeo 1. Regionalni susret astronomskih društava –„Međimurje – hotel s 1000 zvjezdica” – i župan Posavec promatrao Sunce kroz teleskop
Full Article 2 minutes read

Počeo 1. Regionalni susret astronomskih društava –„Međimurje – hotel s 1000 zvjezdica” – i župan Posavec promatrao Sunce kroz teleskop

Međimurska županija ovog je vikenda domaćin 1. Regionalnog susreta astronomskih društava. Tijekom dva dana susreta, okupljeni će moći čuti zanimljiva predavanja, među kojima i predavanje Ante Radonića u planetariju na otvorenom uz promatranje neba i Perzeida.

Astronomsko društvo „Vega” Čakovec organizator je 1. Regionalnog susretu astronomskih društava s prekograničnog područja Hrvatske i Slovenije „Međimurje – hotel s 1000 zvjezdica”, na kojem će se okupiti astronomi iz Hrvatske i Slovenije kao i s fakulteta za fiziku iz Rijeke te astronomskog instituta iz Varšave.

-Ovaj susret je organiziran s ciljem promocije astronomije, razmjene iskustva te stvaranje snažne regionalne mreže partnerstva koja može doprinijeti razvoju astronomije na regionalnoj i međunarodnoj razini te pokretanju novih projekata. U Međimurju smo okupili velik broj zaljubljenika u svemir, a jedan dio programa susreta namijenjen je i javnosti – rekao je Zoran Novak, predsjednik Astronomsko društvo „Vega” Čakovec.

Sudionike susreta pozdravili su župan Međimurske županije Matija Posavec i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, koji su pohvalili rad društva te zahvalili što su dokazali da se ovakav susret može organizirati izvan velikih gradova.

-Vjerujem da će ovaj susret postati tradicija te da će se iz godine u godinu okupljati sve više zaljubljenika u astronomiju, jer interes za astronomijom ne jenjava nego se produbljuje, što dokazuje i velik broj djece koja se okuplja prilikom bilo koje njihove prezentacije usmjerene prema građanima – kazao je župan.

Zvjezdarnica u Savskoj Vesi koju koristi Astronomsko društvo „Vega” Čakovec, izgrađena je 1971. godine, prošle je godine kompletno obnovljena izvana i iznutra, te slijedi obnova teleskopa.

Prvi Regionalni susreta astronomskih društava, započeo je u subotu, 19. kolovoza u Čakovcu na Trgu Republike gdje je u sklopu projekta „Sunce, naša zvijezda” bilo organizirano promatranje Sunca, sunčevih pjega i baklji solarnim teleskopima, kao i izložba teleskopa namijenjenih noćnom promatranju neba. U večernjim satima u Štrigovi uz vidikovac „Mađerkin breg” održat će se održati prvi astronomski piknik „Štrigovska zvjezdana noć”, uz teleskope kojima će se moći promatrati planete ali i maglice, a u 21 sat Ante Radonić će održati predavanje u planetariju na otvorenom, pod zvjezdanim nebom. Susret završava u nedjelju, 20. kolovoza gdje će od 10 do 12 sati na šetnici sv. Barbare biti organizirano još jedno promatranje Sunca solarnim teleskopom.

sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr
19.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.