Now Reading:
“Zdravi zubi za sve”: Rad doktora dentalne medicine sa trudnicama
Full Article 1 minutes read

“Zdravi zubi za sve”: Rad doktora dentalne medicine sa trudnicama

Dom zdravlja Varaždinske županije je sa svojim projektnim partnerom Varaždinskom županijom osmislio projekt „Zdravi zubi za sve”, gdje je cilj osvijestiti javnost i stanovništvo Varaždinske županije o važnosti provođenja oralne higijene. Projekt je usmjeren na čitavo stanovništvo, s posebnim naglaskom na djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi, trudnice te starije osobe.

Kada govorimo o oralnoj higijeni kod trudnica moramo biti svjesni specifičnosti rada doktora dentalne medicine sa trudnicama.

Prije svega važno je osigurati ugodan i siguran boravak trudnice u ordinaciji dentalne medicine te kraće trajanje tretmana. Trudnica treba biti u polu uspravnom položaju u stomatološkom stolcu jer je važno osigurati dobru oksigenaciju majke i djeteta. Treba izbjegavati poluležeći položaj.

Treba paziti na povećanu osjetljivost na okuse i mirise zbog čega je moguća mučnina i povraćanje dok bi povišena temperatura okoline mogla uzrokovati nesvjesticu.

Preporuča se dobra hidratacija prije stomatološkog pregleda te konzumacija obroka koji sadrži proteine i složene ugljikohidrate. Poželjno je izbjegavati RTG dijagnostiku tijekom trudnoće.

sjever.hr
14.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.