Now Reading:
“Zdravi zubi za sve”: Kada prvi puta ići stomatologu?
Full Article 1 minutes read

“Zdravi zubi za sve”: Kada prvi puta ići stomatologu?

Dom zdravlja Varaždinske županije je sa svojim projektnim partnerom Varaždinskom županijom osmislio projekt „Zdravi zubi za sve”, gdje je cilj osvijestiti javnost i stanovništvo Varaždinske županije o važnosti provođenja oralne higijene. Projekt je usmjeren na čitavo stanovništvo, s posebnim naglaskom na djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi, trudnice te starije osobe.

Ono što je možda i najvažnije za usvajanje pravilnih navika oralne higijene, a posebice kasnije kada će odlasci stomatologu postati redoviti, je razbijanje straha i nelagode od odlaska u stomatološku ordinaciju kod najmlađih.

Stoga je ključno pitanje – kada prvi puta ići stomatologu?

Mliječni zubi izrazito su važni za rast i razvoj čeljusti, žvakanje, govor, čuvanje mjesta trajnim zubima i za psihološki razvoj djeteta. Vrlo je važna prevencija karijesa gdje je ključna uloga edukacija od strane roditelja, pravilna prehrana, dobra oralna higijena te česti kontrolni pregledi.

Prvi posjet stomatologu se preporuča u periodu između nicanja prvog mliječnog zuba (8 mjeseci) i prve godine djetetova života. Kod prvog pregleda potrebno je izbjeći veće zahvate te upoznati dijete sa stomatološkom okolinom. U konačnici prvi posjet mora biti kratak i bezbolan.

sjever.hr
18.08.2023

Input your search keywords and press Enter.