Now Reading:
U sklopu projekta „Zdravi zubi za sve” o važnosti oralne higijene slušale su i trudnice
Full Article 2 minutes read

U sklopu projekta „Zdravi zubi za sve” o važnosti oralne higijene slušale su i trudnice

Dom zdravlja Varaždinske županije zajedno sa Varaždinskom županijom, kao partnerom, pripremili su i provode projekt pod nazivom Zdravi zubi za sve, čiji je cilj potaknuti svijest građana Varaždinske županije o održavanju oralne higijene, kako bi prevenirali potencijalne oralne bolesti u našoj populaciji.

Vrijednost projekta je 57 tisuća eura, financiran je od strane Europskih fondova, a usmjeren je na čitavo stanovništvo Varaždinske županije, s posebnim naglaskom na djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi, trudnice te starije osobe.

Kako je rekao doktor dentalne medicine u Domu zdravlja Varaždinske županije, predavanja su se održavala diljem županije.

-Kroz godinu i pol dana koliko se bavimo tim projektom održali smo 30 radionica u osnovnim školama, 12 predavanja za trudnice, deset radionica u vrtićima, četiri radionice za opću populaciju. Budući da su trudnice jedna od ciljanih grupa, iskoristili smo obilježavanja Međunarodnog tjedna dojenja ovdje u Varaždinu kako bi ukazali spomenutoj ciljanoj grupi na važnost održavanja oralne higijene – pojasnio je doktor Benjak.

Istaknuo je kako je oralna higijena važna i kod trudnica iz razloga što se navika oralne higijene prenosi sa majke na dijete.

-Kod trudnica smo nastojali ukazati da one vrlo često zanemaruju oralnu higijenu zbog svih promjena, i na neki način i stresova koje sa sobom nosi trudnoća. No, one su vrlo ranjiva skupina zbog raznih promjena koje se događaju u cijelom ženskom tijelu, pa tako i u usnoj šupljini. Nastojali smo im ukazati na to da briga kod trudnica nije briga samo za njih, već i za njihovo nerođeno dijete i da se navike stjecanja dobre oralne higijene stječu već u fazi trudnoće – zaključio je Benjak, te dodao kako kako je kvaliteta života povezana s oralnim zdravljem jer usta su ogledalo ljudskog organizma.

sjever.hr
08.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.