Now Reading:
U sklopu projekta „Zdravi zubi za sve” o važnosti oralne higijene slušale su i trudnice
Full Article 2 minutes read

U sklopu projekta „Zdravi zubi za sve” o važnosti oralne higijene slušale su i trudnice

Dom zdravlja Varaždinske županije zajedno sa Varaždinskom županijom, kao partnerom, pripremili su i provode projekt pod nazivom Zdravi zubi za sve, čiji je cilj potaknuti svijest građana Varaždinske županije o održavanju oralne higijene, kako bi prevenirali potencijalne oralne bolesti u našoj populaciji.

Vrijednost projekta je 57 tisuća eura, financiran je od strane Europskih fondova, a usmjeren je na čitavo stanovništvo Varaždinske županije, s posebnim naglaskom na djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi, trudnice te starije osobe.

Kako je rekao doktor dentalne medicine u Domu zdravlja Varaždinske županije, predavanja su se održavala diljem županije.

-Kroz godinu i pol dana koliko se bavimo tim projektom održali smo 30 radionica u osnovnim školama, 12 predavanja za trudnice, deset radionica u vrtićima, četiri radionice za opću populaciju. Budući da su trudnice jedna od ciljanih grupa, iskoristili smo obilježavanja Međunarodnog tjedna dojenja ovdje u Varaždinu kako bi ukazali spomenutoj ciljanoj grupi na važnost održavanja oralne higijene – pojasnio je doktor Benjak.

Istaknuo je kako je oralna higijena važna i kod trudnica iz razloga što se navika oralne higijene prenosi sa majke na dijete.

-Kod trudnica smo nastojali ukazati da one vrlo često zanemaruju oralnu higijenu zbog svih promjena, i na neki način i stresova koje sa sobom nosi trudnoća. No, one su vrlo ranjiva skupina zbog raznih promjena koje se događaju u cijelom ženskom tijelu, pa tako i u usnoj šupljini. Nastojali smo im ukazati na to da briga kod trudnica nije briga samo za njih, već i za njihovo nerođeno dijete i da se navike stjecanja dobre oralne higijene stječu već u fazi trudnoće – zaključio je Benjak, te dodao kako kako je kvaliteta života povezana s oralnim zdravljem jer usta su ogledalo ljudskog organizma.

sjever.hr
08.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.