Now Reading:
Pitali ste se što se događa s porukama upozorenja SRUUK-a o opasnostima? Evo objašnjenja!
Full Article 3 minutes read

Pitali ste se što se događa s porukama upozorenja SRUUK-a o opasnostima? Evo objašnjenja!

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama trebao bi biti u punom pogonu od petka u ponoć. Međutim, tijekom testne faze sustava, Neven Karas, koordinator za poslove civilne zaštite, naglasio je određene nedostatke u sustav. 

Jedan od ključnih aspekata sustava je tko donosi odluke o slanju poruka upozorenja. Prema Karasu, definirani su donositelji odluka, a odluka o slanju poruke ili ne ovisi o njima. Međutim, daljnji detalji o tome tko su ti donositelji odluka i kako oni donose te odluke nisu navedeni u predstavljenim informacijama, piše N1.

-Jasno je ustanovljeno tko donosi odluku. Ako je elementarna nepogoda, to je DHMZ; ako je požar, onda je glavni vatrogasni zapovjednik; ako je poplava, onda je to glavni rukovoditelj obranom od poplava. Predviđeni su i slučajevi ako se radi o terorističkim djelovanjima, onda javlja glavni ravnatelj policije – rekao je Karas.  

S obzirom na to da se u takvim situacijama treba postupati žurno, objavljena su dva obrasca – za donošenje odluke i podnošenja zahtjeva. Odluka se dostavi operativnom centru i ona se onda prenosi korisnicima preko SMS-a. 

Na pitanje je li posljednja velika zagrebačka oluja bila prigoda za slanje poruke, Karas je objasnio.  

-To je pitanje za DHMZ. Odluke moraju donositi najstručniji. Crveni alarm ne znači da se automatski šalje poruka, nego ako DHMZ utvrdi da je opasna ugroza veće vrste, onda se šalju poruke. 

Također je istaknuo da je nekoliko tipskih poruka već pripremljeno kako bi u slučaju ugroze bile poslane čim brže. 

Marjan Vukušić, načelnik Sektora za informacijske i komunikacijske sustave pri MUP-u, govorio je o tehničkim problemima u testnoj fazi SRUUK-a, piše N1.

-Dogodilo se u slučaju testiranja da su osobe u Splitu dobile poruku iz Zagreba. Sustav je od 1. rujna spreman, a ovaj dio dosad je bilo usklađenje operatora, njihove opreme, da se ispuni uredba. 

Vukušić je otkrio da su primljene ponude od pet velikih konzorcija za sustav upozorenja, uključujući i one izvan Hrvatske. Nakon detaljnog pregleda ponuda, odabrana je ekonomski najisplativija opcija, čija je cijena iznosila oko osam milijuna i 300.000 eura. 

Đuro Lubura, sudski vještak za telekomunikacije, istaknuo je da nijedan sustav nije potpuno savršen, ali da je odabrani sustav jedan od najboljih u Europi.  

-Primarni način slanja je cell broadcast da svi prime poruku istovremeno. No, puno je starijih uređaja, poruke se šalju i SMS-om. Problem je što je SMS stara tehnologija, u nju se ne ulaže. U slučaju Zagreba imate milijun korisnika i trebalo bi onda 45 minuta da poruke dođu svim korisnicima. Nikad poruke neće doći svim korisnicima, uvijek će biti poneka greška, ali namjera je da najveći broj ljudi dobije poruku, rekao je. 

sjever.hr/n1 Foto: arhiva
03.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.