Now Reading:
Sjever Hrvatske i u tome prednjači: I Ludbreg među najboljim gradovima po odvajanju otpada
Full Article 2 minutes read

Sjever Hrvatske i u tome prednjači: I Ludbreg među najboljim gradovima po odvajanju otpada

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je godišnje izvješće o komunalnom otpadu i stopi odvojenog prikupljanja otpada namijenjenog za oporabu i recikliranje.

U Hrvatskoj se svake godine povećava količina komunalnog otpada, a kontinuirano rastu i stope oporabe i recikliranja. No, unatoč pozitivnim trendovima postavljeni ciljevi u zbrinjavanju otpada ipak nisu zadovoljeni.

Kada je riječ o odvajanju otpada, stopa odvojeno sakupljenog komunalnog otpada (sve vrste komunalnog otpada osim miješanog komunalnog otpada) dosegnula je 46 posto što je tri posto više nego 2021. No unatoč rastu, ostali smo daleko od postavljenih ciljeva. Naime, do kraja 2022. godine već smo trebali biti na stopi od 60 posto.

Velike su razlike u stopi odvajanja otpada po županijama i gradovima. U pravilu županije u sjevernom dijelu Hrvatske postižu znatno bolje rezultate, dok županije na jugu zaostaju. Najveće stope oporabe bilježe se za Međimursku županiju (55 posto), Koprivničko-križevačku županiju (50 posto) i Varaždinsku županiju (47 posto), dok su županije sa najnižim vrijednostima stope oporabe i dalje Ličko – senjska županija (22 posto), Dubrovačko-neretvanska županija (24 posto) i Splitsko-dalmatinska županija (25 posto).

Samo četiri bilježe stopu odvajanja iznad 50 posto pri čemu i dalje uvjerljivo prednjači Prelog, u kojem se odvaja čak 66,4 posto komunalnog otpada. Željenju stopu od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada premašili su još Koprivnica, Krk i Osijek.

Nadomak ciljanom postotku, s 48,6 posto odvojeno prikupljenog otpada je i Ludbreg koji se tako našao na petom mjestu najuspješnjih gradova.

sjever.hr/ludbreg.hr
02.08.2023.

Input your search keywords and press Enter.