Now Reading:
Grad Čakovec pomaže svojim poljoprivrednicima: više od 7,5 tisuća eura za pomoć u saniranju šteta zbog dugotrajnih oborina
Full Article 2 minutes read

Grad Čakovec pomaže svojim poljoprivrednicima: više od 7,5 tisuća eura za pomoć u saniranju šteta zbog dugotrajnih oborina

Dugotrajna poplavljenost dijela poljoprivrednog zemljišta na području katastarskih općina Mihovljan, Novo Selo Rok i Mačkovec uslijed dugotrajnog kišnog perioda s velikom količinom oborina prouzročila je štetu na poljoprivrednim kulturama.

Okolnosti uzrokovane nepovoljnim vremenskim prilikama ne smatraju se prirodnom nepogodom te se novčana sredstva za djelomičnu sanaciju štete na imovini oštećenika nisu mogla osigurati iz državnog proračuna, pa je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini odlučila da se dio sredstava proračunske zalihe Grada Čakovca u iznosu od 7.543,78 eura iskoristi za isplatu pomoći poljoprivrednim proizvođačima u svrhu djelomičnog saniranja štete.

Iste su evidentirane na ukupnoj površini 37,62 ha, a obračun štete odnosi se na poljoprivredne kulture na kojima je prouzročeno umanjenje prinosa od 30 i više posto po hektaru. Podrška i pomoć poljoprivrednicima poruka je da Grad Čakovec njeguje visoku razinu svjesnosti o važnosti poljoprivredne proizvodnje i o problemima financijske održivosti poslovanja poljoprivrednih proizvođača, u situaciji kada nepovoljne vremenske prilike znatno umanje prirod. Iako se, kako ističu u Gradu, radi o simboličnom iznosu, on je utvrđen sukladno zakonu, prema kojem iznos novčanih sredstava ne može biti veći od 5% konačne potvrđene štete na imovini pojedinog oštećenika.

sjever.hr/cakovec.hr
28.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.