Now Reading:
Vlada će distribuirati 20 milijuna eura za štete od nevremena – dio novca stiže u Zagorje i u Zagrebačku županiju
Full Article 2 minutes read

Vlada će distribuirati 20 milijuna eura za štete od nevremena – dio novca stiže u Zagorje i u Zagrebačku županiju

Hrvatsku je poharala najveća grmljavinska oluja otkako postoje mjerenja, rekao je na dašanjoj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković.

Dodao je da je riječ o oluji koja je po svom intenzitetu i razmjerima bila najveća na području Hrvatske otkako postoje meteorološka mjerenja, od sredine 19. stoljeća, piše Dnevnik.hr.

-Na području 15 županija angažirano je 19.000 vatrogasaca i 6780 vozila, izvršeno je 6500 intervencija, angažirano više od 300 pripadnika Hrvatske vojske. Podijeljeno je 50.000 četvornih metara plastičnih folija za prikrivanje objekata. 500 djelatnika HEP-a kontinuirano radi kako bi se svima vratila struja, Hrvatske šume su angažirale 270 radnika u šest županija za raščišćavanje šumskih prometnica, a u Zagrebu su dogovorene hitne aktivnosti na krovovima, posebice škola – rekao je Plenković. pobrojao je Plenković.

Vlada je odobrila rješenje o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna za 2023. godinu radi saniranja posljedica nevremena.

-Vlada će danas donijeti odluku o osiguravanju hitnih, inicijalnih 20 milijuna eura koji će se distribuirati onim županijama koje su u ovom trenutku podnijele zahtjev. Ovo je tek prva intervencija, nisu još svi stigli popisati preliminarne procjene šteta i naravno, kao što smo činili uvijek do sada, pomoći ćemo hitne sanacije prema županijama’ – kazao je Plenković.

Ministar financija Marko Primorac, rekao je da se radi o novcu ponajprije namijenjenom za hitnu sanaciju objekata u kojima se živi.

Brodsko-posavska županija dobit će 3,2 milijuna eura, Karlovačka 1,3 milijuna, Krapinsko-zagorska 161,4 tisuće eura, Osječko-baranjska 376,6 tisuća, Požeško-slavonska 2,9 milijuna, Sisačko-moslavačka 252,8 tisuća, Vukovarsko-srijemska 7,2 milijuna i Zagrebačka županija 4,5 milijuna eura.

screenshot
sjever.hr/dnevnik.hr
27.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.