Now Reading:
Jedne od najvrijednijih orgulja u Hrvatskoj nakon obnove su vraćene u župnu crkvu sv. Jakoba u Prelogu
Full Article 2 minutes read

Jedne od najvrijednijih orgulja u Hrvatskoj nakon obnove su vraćene u župnu crkvu sv. Jakoba u Prelogu

Uoči proslave blagdana svetog Jakoba, u ponedjeljak, 25. srpnja u župnoj crkvi u Prelogu priređena je svečanost povodom završetka obnove orgulja koje su vraćene u ovu župnu crkvu kako bi još dugo glazbom obogaćivala misna slavlja.

Zahvalno misno slavlje predvodio je mons. Bože Radoš, varaždinski biskup koji je blagoslovio obnovljene orgulje, a svečano misno slavlje pjesmom je uveličao Župni zbor sv. Jakoba pod vodstvom Jasminke Pervan.

Orgulje u crkvi sv. Jakoba u Prelogu izradio je 1896. godine glasoviti majstor Josef Angter iz Pečuha, a smještene su na koru župne crkve. Predstavljaju instrument povijesne i organološke vrijednosti. Međimurska županija podržala je obnovu orgulja sa 100.000 kuna, a izveli su je stručnjaci iz Umjetničke radionice Heferer iz Zagreba.

Zadovoljstvo što nazoči ovom svečanom činu istaknula je ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, zahvalivši svima koji su sudjelovali u obnovi orgulja, rekavši kako je veseli što kolaudacijom orgulja u župnoj crkvi u Prelogu slavimo neprocjenjivu kulturnu baštinu Međimurja, ali i čitave Hrvatske.

– Ove orgulje jedne su od 274 instrumenta upisanih u Nacionalni registar kulturnih dobara i jedne su od najvrjednijih instrumenata na tom popisu – rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Svečanoj kolaudaciji nazočili su župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, dirigent zagrebačke katedrale i predsjednik Hrvatskog društva crkvenih glazbenika Miroslav Martinjak, voditelj Umjetničke radionice Heferer Tomislav Faullend-Heferer te mnogi župljani.

foto: Studio Vipro

sjever.hr/medjimurska-zupanija.hr

25. 07. 2023.

Input your search keywords and press Enter.