Now Reading:
Razvratni slovenski svećenik: Nagovarao časne na spolni odnos u troje, a sada seli u Hrvatsku?
Full Article 2 minutes read

Razvratni slovenski svećenik: Nagovarao časne na spolni odnos u troje, a sada seli u Hrvatsku?

Svećenik Marko Ivan Rupnik, isusuovac iz Slovenije koji je optužen da je dvije časne sestre pokušao nagovoriti na seks u troje uspoređujući ga sa Svetim Trojstvom, izbačen je iz reda zbog “opetovanog odbijanja” da se pozabavi optužbama za seksualno zlostavljanje.

Osim toga, nije se pridržavao ograničenja koja su mu postavljena, objavila je prošlog tjedna katolička novinska agencija CNA, a prenosi Index. Rupnik je prema kanonskim normama imao rok za žalbu do 14. srpnja, a kako to nije učinio, njegov nadređeni je 15. lipnja najavio isključenje Rupnika iz reda Družbe Isusove.

Katolička agencija piše i da su “razni mediji objavili su da će se slovenski svećenik preseliti u Hrvatsku, u Splitsko-makarsku nadbiskupiju”. ACI Prensa, katolička agencija na španjolskom jeziku, pokušala je kontaktirati Rupnikovog nadređenog kako bi potvrdila ovu informaciju, ali nisu dobili odgovor.

O slovenskom svećeniku su se krajem prošle godine u talijanskim medijima pojavile tvrdnje da je tijekom 90-ih godina zlostavljao časne sestre u Sloveniji. Rupnikov vjerski red tada je priznao vatikansku istragu, ali i rekao da je nastupila zastara.

Jedna od časnih sestara ispričala je za talijanske novine Domani da joj je Rupnik oduzeo nevinost te da ju je natjerao da šuti o tome. Rekao da će seksom u troje “replicirati trostrani odnos Boga, Isusa i Duha Svetoga”

Časna navodi da je Rupnik zlostavljao skoro 20 časnih sestara i da su usprkos tome njezine pritužbe naišle na ignoriranje, piše Index. Isusovački red je nakon objavljenog intervjua s časnom sestrom pozvao sve ostale žrtve da istupe te obećao da će biti saslušane s empatijom i razumijevanjem.

Slovenski isusovački red vjeruje da su navodi o spolnom zlostavljanju koje je počinio njihov istaknuti član istinite i zbog toga su zatražili oprost, objavili su na svojim stranicama nakon godišnjeg okupljanja u siječnju ove godine.

Inače, Rupnik je autor mozaika u kapelama i crkvama širom svijeta, što uključuje i papinsku kapelu u Vatikanu i baziliku u Solinu.

screenshot/youtube
sjever.hr/index.hr
24.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.