Now Reading:
U sklopu projekta „Zdravi zubi za sve” održano ukupno 40 radionica u dječjim vrtićima i osnovnim školama
Full Article 3 minutes read

U sklopu projekta „Zdravi zubi za sve” održano ukupno 40 radionica u dječjim vrtićima i osnovnim školama

Dom zdravlja Varaždinske županije je, sa svojim projektnim partnerom Varaždinskom županijom, osmislio projekt „Zdravi zubi za sve”, gdje je cilj osvijestiti javnost i stanovništvo Varaždinske županije o važnosti provođenja oralne higijene. Projekt je usmjeren na čitavo stanovništvo, s posebnim naglaskom na djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi, trudnice te starije osobe.

U sklopu projekta odrađeno je 30 radionica u osnovnim školama diljem županije, te deset radionica u dječjim vrtićima. Doktor dentalne medicine, Tomislav Benjak, istaknuo je kako djeca zahtijevaju posebnu pozornost i poseban pristup.

– Bitno je da svaki njihov boravak u našim ordinacijama bude kratak, ugodan i bezbolan. Tako da pregled moramo raditi kroz igru, pa smo i na takav način djeci pristupili na radionicama. Željeli smo im pokazati da i četkanje može biti igra. Ujedno smo im pokazali i kako je najbolje četkati zube – rekao je doktor Benjak.

Kako je istaknuo, mnogi ljudi ne znaju kako pravilno četkati zube.

– Mogli smo primijetiti u našim ordinacijama da čak i oni koji četkaju zube, rade to na pogrešan način, pa smo im mi kroz radionice pokazali na koji način to mogu najbolje napraviti. Ključan čimbenik kod oralne higijene je četkanje dva puta dnevno, kružnim pokretima, kroz 3-4 minute upotrebom zubne četkice i paste. Postoje tu i neki dodatni elementi poput tuševa, interdentalnih četkica i vodica za ispiranje – objasnio je Benjak.

U osnovnim školama orijentirali su se na prve i šeste razrede jer, kako je objasnio doktor Benjak, u prvim razredima započinje mješovita denticija.

– Obično počinju rasti prvi trajni zubi, što donosi sa sobom određene probleme i pitanja na koja treba odgovoriti. Uz osnovne škole, radionice smo održali i u dječjim vrtićima jer smo htjeli naglasiti da su i mliječni zubi važni – rekao je Benjak te objasnio da roditelji često zanemaruju mliječne zube i na njih gledaju kao na zube koji će ionako ispasti.

Mliječni zubi zapravo imaju velik utjecaj na kasnije oralno zdravlje. Uz te radionice za djecu, imali smo zapravo i edukaciju odraslih, jer roditelji moraju biti taj ključni faktor, model i uzor koji će ih zapravo educirati o oralnom zdravlju – pojasnio je Benjak.

Mnoge roditelje zanima kada je najbolje vrijeme za dovesti dijete u ordinaciju. Kako je objasnio doktor Benjak, najbolje je u prvi posjet doktoru dentalne medicine doći oko 1. godine djetetova života.

– Najbolje je doći u vrijeme kada niknu prvi zubi. Na taj način ćemo kroz igru malo pregledati dijete. Neće se to raditi kao klasični stomatološki pregled, ali dijete već u toj fazi percipira što se oko njega događa – objasnio je doktor Benjak.

sjever.hr

22.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.