Now Reading:
Varaždinski FOI i EFZG pokreću zajednički doktorski studij „Upravljanje digitalnim inovacijama”
Full Article 4 minutes read

Varaždinski FOI i EFZG pokreću zajednički doktorski studij „Upravljanje digitalnim inovacijama”

Na temu pokretanja združenog doktorskog studija „Upravljanje digitalnim inovacijama“ Fakulteta organizacije i informatike (FOI) i Ekonomskog fakulteta Zagreb (EFZG), u Varaždinu je na FOI-ju održan radni sastanak vodstva i nastavnika dvaju fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Predloženi studij povezuje ekonomiju i informacijske znanosti čime se potiče stvaranje novih interdisciplinarnih znanja stručnjaka na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Studij je jedinstven po tome što interdisciplinarno povezuje dva znanstvena polja – ekonomiju te informacijske i komunikacijske znanosti i usmjeren je na područje inovativnih primjena informacijskih tehnologija u poslovanju. Naime, dvije su središnje hrvatske znanstvene i obrazovne ustanove u području ekonomije i informatike, a ujedno i sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, FOI i EFZG, odlučile zajednički razviti novi poslijediplomski doktorski znanstveni studij, kojim će se objediniti kompetitivna znanja obiju institucija i djelovati na najvišim standardima primjenjivima na doktorske studije.

Studij je prošao proceduru vrjednovanja studijskog programa na Sveučilištu u Zagrebu te je 16. lipnja 2023. godine donesena odluka Senata o prihvaćanju programa združenog doktorskog studija Upravljanje digitalnim inovacijama. U završnoj je fazi te čeka dopusnicu za izvođenje nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za visoko obrazovanje RH kako bi prve studente upisivao već u ak. godini 2023./24.

Doktorski studij u području ekonomije sa strateškom temom upravljanja digitalnim inovacijama u Varaždinu

Suvremena tehnologija suštinski mijenja poslovanje, društvo i ljudski život. Prvi puta se susrećemo s umjetnom inteligencijom čije potencijale tek otkrivamo. Međutim, važno je da tehnološki razvoj prati, organizacijski i poslovni razvoj, tj. organizacije moraju prilagođavati svoje poslovanje, proizvode i usluge te internu dinamiku kontekstu primjene suvremenih tehnoloških rješenje.

Zbog toga je strateški važno upravljati procesom inovacije kako bi se apsorpcija tehnologija ubrzala i održao trend praćenja brzih promjena iz okoline. Za to su potrebni vrhunski stručnjaci i znanstvenici koji promišljaju suvremene trendove izvan konteksta trenutne problematike i fokusirani su na dugoročne trendove. Za to su potrebni novi, interdisciplinarni, doktori znanosti koji će razvijati nova znanja u području upravljanja digitalnim inovacijama.

Cilj je privući doktorande iz Hrvatske i inozemstva

Sinergijom ovih dviju međunarodno prepoznatih visokoobrazovnih institucija i otvaranjem doktorskog studija Upravljanje digitalnim inovacijama, Sveučilište u Zagrebu će učvrstiti svoju poziciju u regiji i pojačati kvalitetno visoko obrazovanje u dinamičnom i izazovnom području primjene digitalnih inovacija u poslovanju i obrazovanju.

FOI je jedan od vodećih fakulteta u području informacijskih znanosti i informatike u široj regiji, s prepoznatljivim interdisciplinarnim studijskim programima usklađenim s visokim europskim standardima visokog obrazovanja, a prepoznat je i kao važan partner u međunarodnom okruženju kroz sudjelovanje u različitim istraživačkim projektima i suradnji s drugim institucijama diljem svijeta. EFZG je jedan od najprestižnijih fakulteta u području ekonomije u Hrvatskoj i šire, s bogatom stogodišnjom tradicijom i renomiranim stručnjacima, a to potvrđuju i međunarodno stečene akreditacije AACSB, dodijeljena od strane najstarije i najprestižnije globalne akreditacijske organizacije te EQUIS akreditacija, što predstavlja visoki standard izvrsnosti u području poslovnog obrazovanja.

-Smatramo da će kvaliteta i prepoznatljivost naših institucija privući doktorande iz Hrvatske, ali i iz drugih zemalja te povećati broj znanstvenika i stručnjaka koji imaju kompetencije istraživanja digitalnih inovacija, te stvoriti vrhunske stručnjake koji će znati povezati znanost i poslovanje suvremenih organizacija. Dakle studij će povezivati dva znanstvena polja i usmjeravati znanstveni interes u digitalne inovacije te njihov potencijal za ostvarivanje tržišne prednost – jedan je od zaključaka današnjeg sastanka.

Studij neće djelovati samo u užoj regiji nego ima namjeru privući doktorande iz cijele Hrvatske i izvan nje jer je jezik izvođenja studija hrvatski i engleski. Način izvođenja će biti kontaktni, ali i na daljinu uz online i hibridno izvođenje.

Više informacija o studiju i upisima može se dobiti u Referadi za poslijediplomske studije FOI-ja na kontakt: pdsreferada@foi.unizg.hr ili na broj telefona +385 42 390 808.

sjever.hr
14.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.