Now Reading:
Grad Krapina osigurao gotovo 20 tisuća eura za pokriće dijela troškova stanovanja mladih obitelji i mladih
Full Article 3 minutes read

Grad Krapina osigurao gotovo 20 tisuća eura za pokriće dijela troškova stanovanja mladih obitelji i mladih

Središnji državni ured za demografiju i mlade dodijelio je Gradu Krapini iznos od gotovo 20 tisuća eura za financijsku potporu usmjerenu na sufinanciranje troškova stanovanja mladim obiteljima i mladima u 2023. godini.

Riječ je o pilot projektu na državnoj razini na koji se Grad Krapina uspješno prijavio te na taj način osigurao iznos od 19.900,00 eura kako bi pomogao mladim obiteljima i mladima u pokriću dijela troškova stanovanja ili pojednostavljeno za plaćanje stanarine ukoliko žive u iznajmljenom stanu ili kući.

-Radi se o jednoj od mjera kojima se mladima želi olakšati troškove života. Često mlade obitelji i naši mladi u prvim godinama samostalnog života plaćaju najam stanova ili kuća. Cilj ove mjere je da upravo njima smanjimo te troškove koji zasigurno čine jednu od većih stavki njihova kućnog budžeta – pojasnio je gradonačelnik Krapine i saborski zastupnik Zoran Gregurović.

Zahvalio je Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade ali i Vladi RH na provođenju mjera za mlade odnosno na osiguranim sredstvima u prvoj godini ovog pilot projekta. Radi se o ukupnom iznosu od 786 tisuća eura na razini Hrvatske a sredstva su, osim Krapini, dodijeljena za još 42 grada i općine.,

-Što se tiče financijske potpore ona iznosi 180,00 eura mjesečno za mladu obitelj s djecom, odnosno 120,00 eura mjesečno za mladu osobu ili mladu obitelj bez djece. Najviši iznos koji može biti odobren pojedinoj mladoj obitelji s djecom je 2.160,00 eura, a radi se o razdoblju od 12 mjeseci u periodu od 1. siječnja do 31. prosinca ove godine – pojašnjava gradonačelnik Gregurović dodajući da najveći dodijeljeni iznos mladoj osobi ili mladoj obitelji bez djece može biti 1.440,00 eura.

Osigurana sredstva dodjeljivat će se preko javnog natječaja kojeg će uskoro raspisati Grad Krapina. Da bi se mlada osoba ili mlada obitelj prijavila osnovni uvjet je minimalno godina dana prijavljenog prebivališta na području Krapine prije datuma prijave na natječaj.

Mlade osobe smatraju se one od 18 do 30 godina starosti dok kod mladih obitelji podnositelj zahtjeva u trenutku podnošenja ne smije biti stariji od 45 godina. Ostali propisani uvjeti biti će objavljeni u tekstu natječaja.

-Bitno je za napomenuti da svi prijavitelji ne smiju imati stan, kuću ili neku drugu nekretninu u vlasništvu – kazao je gradonačelnik te podsjetio kako je ovo samo jedna od demografskih mjera koje Grada Krapina provodi u suradnji sa tijelima središnje državne vlasti.

-Nizom poticaja, programa i ulaganja Grad Krapina nastoji dati vjetar u leđa poboljšanju demografskih trendova te zadržavanju mladih obitelji na svom području. Jedna od mjera su bespovratna sredstava koja se dodjeljuju mladim obiteljima na području Grada Krapine za izgradnju ili kupnju kuće, kupnju stana, dogradnju ili rekonstrukciju kuće s osiguravanjem novog stambenog prostora te sufinanciranje kamate stambenih kredita za što će također uskoro biti objavljen natječaj za ovu godinu. Prošle je godine ta mjera provedena po drugi puta, a 13 obitelji dobilo je ukupno 430 tisuća kuna kao pomoć prilikom rješavanja stambenog pitanja – zaključio je Gregurović kome je ugovor uručila državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić u utorak na svečanosti u Zagrebu.

sjever.hr
12.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.