Now Reading:
Projekt „Zdravi zubi za sve” ide dalje. O važnosti oralne higijene slušali korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin
Full Article 3 minutes read

Projekt „Zdravi zubi za sve” ide dalje. O važnosti oralne higijene slušali korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin

ZDRAVI ZUBI ZA SVE – Promocija oralnog zdravlja u Varaždinskoj županiji.

Dom zdravlja Varaždinske županije je sa svojim projektnim partnerom Varaždinskom županijom osmislio projekt „Zdravi zubi za sve”, gdje je cilj osvijestiti javnost i stanovništvo Varaždinske županije o važnosti provođenja oralne higijene. Projekt je usmjeren na čitavo stanovništvo, s posebnim naglaskom na djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi, trudnice te starije osobe.

Predavanja se održavaju diljem županije, a ovoga puta o važnosti oralne higijene slušali su korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin. Cilj predavanja bio je da se starijim osobama ukaže na važnost oralne higijene u starijoj životnoj dobi. Korisnici su tako imali priliku naučiti ono što do sada možda nisu ni znali.

Kako je rekao Tomislav Benjak, doktor dentalne medicine u Domu zdravlja Varaždinske županije, mnogi ljudi smatraju da se u starijoj dobi ne moraju brinuti za oralno zdravlje.

-Oralna higijena važna je i u starijoj životnoj dobi jer ne postoji gornja dobna granica. Važno je napomenuti da je kvaliteta života povezana s oralnim zdravljem jer usta su ogledalo ljudskog organizma – rekao je Benjak te dodao kako mnoge sistemske bolesti utječu na oralno zdravlje.

Ujedno je kazao kako je jedna od stvari koja se poistovjećuje sa starijom populacijom bezubost, odnosno djelomični ili potpuni gubitak zubi.

-Nastojali smo danas pokazati da nisu samo mobilne proteze te koje se koriste kod osoba starije životne dobi već da postoji i alternativa. Trenutno su aktualna tema implantati i željeli smo reći da su oni za svakoga, pa tako i za osobe starije životne dobi ukoliko su dobrog zdravstvenog stanja – rekao je Benjak te dodao kako projekt ide dalje.

Nastojimo obuhvatiti i ostale domove za starije i nemoćne osobe, a orijentiramo se i na druge osjetljive skupine.

Da je predavanje bilo izuzetno važno i kvalitetno, istaknula je zamjenica ravnatelja Doma za starije i nemoćne Varaždin, Tamara Ljubić Zajec.

-Mogu reći da smo jako zadovoljni što smo opet jedan dio projekta, ovog puta dio projekta Doma zdravlja u koji je uključena i Varaždinska županija. Predavanje mi je bilo jako zanimljivo, a vjerujem i korisnicima jer je bilo jako puno interakcije. Naučili su neke stvari koje niti ja nisam znala. Tako da su i korisnici dobili informacije koje mogu dalje primijeniti u svojem životu, a to je jako važno. Tako će im se kvaliteta života izuzetno poboljšati – rekla je Ljubić Zajec.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt “ZDRAVI ZUBI ZA SVE – Promocija oralnog zdravlja u Varaždinskoj županiji”
br. ugovora: UP.02.2.1.08.267
Sadržaj dokumenta isključiva je odgovornost
Doma zdravlja Varaždinske županije.

sjever.hr
10.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.