Now Reading:
Počeo 21. Tabor Film Festival: 40-ak filmova, izložbe, radionice, glazba… Župan Kolar: Veličanstven dvorac, kao i ozračje, sadržaji i popratni program
Full Article 4 minutes read

Počeo 21. Tabor Film Festival: 40-ak filmova, izložbe, radionice, glazba… Župan Kolar: Veličanstven dvorac, kao i ozračje, sadržaji i popratni program

Međunarodni festival kratkog filma Tabor započeo je u četvrtak u Dvoru Veliki Taboru u Desinići i traje do nedjelje, a uz projekcije filmova, od čega će većina imati hrvatsku premijeru, tu je i bogat popratni program.

A bogat cjelokupni program potvrdila je i sama prva večer koja je započela nastupom Brune Mičetića na akustičnoj gitari, na što se nadovezala izložba o legendama dvora Veliki Tabor u svijetu filma čiji su autori osnovnoškolci Krapinsko-zagorske županije, ali i ostatka Hrvatske.

Izložbu, ali i sam 21. Tabor Film Festival otvorio je župan Krapinsko- zagorske županije Željko Kolar.

-Ovaj festival privlači ciljanu publiku, međutim sam dvorac, ozračje, popratni program i sadržaji koji su pripremljeni za petak, subotu i nedjelju su stvarno veličanstveni. Pozivam sve ljude koji se žele dobro zabaviti, dobro opustiti, da posjete Tabor Film Festival, da usput pogledaju i druge znamenitosti Krapinsko-zagorske županije, da posjete naše toplice i ako žele provesti prekrasan sunčani vikend, neka izaberu našu županiju i na kraju dana Tabor Film Festival – poručio je župan Kolar.

Okupljene su pozdravili i Renata Dečman, voditeljica Dvora Veliki Tabor te filmski selektor Ivan Ramljak. On je predstavio ovogodišnji filmski program koji se sastoji od 22 filma stranih autora te 14 u domaćoj konkurenciji.

-Ove godine smo malo smanjili program iz financijskih razloga – sve je poskupjelo, a nama je budžet ostao isti, tako da imamo četiri programa strane i dva domaće konkurencije. Programska je ideja ista kao i zadnjih osam godina kada sam ja umjetnički direktor, a to je da odaberemo filmove koji su na neki način posebni, što se tiče sadržaja, forme ili nečeg trećeg, a da su i dalje prihvatljivi za gledanje. Jako sam zadovoljan sa selekcijom, možda je čak i najbolja u posljednjih osam godina – istaknuo je Ramljak.

Dodao je da kada je riječ o stranim filmovima i stranoj konkurenciji, to su gotovo uvijek premijere, a izdvojio je i dva filma koji bi doista mogli biti mamac za publiku.

-Imamo eksperimentalni film inspiriran Robertom Prosinečkim kojeg je napravio irski autor, a imamo i jedan gastajbarterski mjuzikl kojeg je napravio momak iz Srbije koji živi u Njemačkoj i u kojem glumi Sainiša Labrović, naš poznati performer – naglasio je Ramljak.

O nagradama u međunarodnoj konkurenciji odlučivat će Kumjana Novakova, Keith Deligero i Dan Oki, a u hrvatskoj Šimun Šitum, Linn Löffler i Igor Buharov. Dodajmo da je sve pozdravio i ravnatelja HAVC-a Christophera Petera Maricicha.

Uoči prikazivanja filmova prve skupine međunarodne konkurencije održan je i koncert Hollywood Film Music Quarteta nakon čega je uslijedilo kratko predstavljanje filmova prošlogodišnjih pobjednika Festivala te ovogodišnjih članova žirija: Šimuna Šituma i Kitha Deligera.

Filmski program prve večeri održan je pod skupnim nazivom Dragi ja, gdje su svoje mjesto pronašli raznovrsni filmski žanrovi i stilovi ujedinjeni oko teme sebstva kroz posredno, ali i neposredno propitivanje bitka i crta osobnosti u nastojanju definiranja identiteta i čimbenika koji ga oblikuju.

Inače, Tabor Film Festival traje do nedjelje 9. srpnja, a festivalske ulaznice moguće je kupiti izravno na blagajni prilikom dolaska.

Popratni program nudi aktivnosti za sve uzraste, filmsku radionicu za djecu, jazz koncert skupine Second Act te OFF program unutar kojeg će biti prikazan film “Oporuka”, Đurđice Seleš i koncert Kvarteta Gubec.

Treći dan je posvećen proglašenju pobjednika i projekciji pobjedničkih filmova i koncertu grupe Detour, na programu je i radionica filma za mlade, projekcije srednjoškolskih i studentskih radioničkih uradaka i nastup Vedrana Ružića. Osim OFF filmskog programa i Zagorje specijala Marte Čaržavec, prikazat će se filmovi iz konkurencije.

Za posljednji dan Festivala najavljuje se utrka očeva i djece, sat joge te likovna radionica i čitanje priča za djecu. U atriju dvorca bit će moguće pogledati izložbu Ive Lulić, a organizirano je i druženje s Dinkom Čvorićem-Doringom koji će prisutnima nastojati približiti svijet glazbenih spotova.

Isti dan bit će prikazano još nekoliko filmova, a u poslijepodnevnim satima posjetitelji će se moći osvrnuti na rezultate radionica za djecu i mlade uz projekciju nekih od video uradaka.

s.kalajdžija i a.kučić/sjever.hr
06.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.