Now Reading:
Otkrivena spomen-ploča Janku Barunu Vranyczanyju-Dobrinoviću, Zmaju od Bedekovčine Gornje: Svojim je radom zadužio domovinu
Full Article 3 minutes read

Otkrivena spomen-ploča Janku Barunu Vranyczanyju-Dobrinoviću, Zmaju od Bedekovčine Gornje: Svojim je radom zadužio domovinu

Krapinsko-zagorska županija, a među njima i područje Općine Bedekovčine, ponosi se bogatom poviješću i tradicijom koja se prenosi na buduće naraštaje. A upravo jedan od takvih primjera dogodio se u četvrtak u Bedekovčini, gdje je otkrivena spomen-ploče Janku Barunu Vranyczanyju-Dobrinoviću, Zmaju od Bedekovčine Gornje.

Janko Vranyczany-Dobrinović rodio se 27. svibnja 1920. u Bedekovčini gdje je odrastao i završio pučku, odnosno osnovnu školu. Riječ je o osobi koja je svojim radom zadužila domovinu, što je prepoznala i otkrivanjem spomen ploče potvrdila Družba Braća Hrvatskog Zmaja.

-Družba Braća Hrvatskog Zmaja ima u svojim zmajskim statutima da brine o kulturnoj baštini, o povijesnim ličnostima, o hrvatskom narodu, pjesnicima i da upravo takvim ljudima koji su zadužili domovinu oda počast i podiže spomen-ploče – kazao je između ostalog pročelnik Zmajskog stola u Krapini Darko Varga, dodajući da je spomen ploča postavljena 2020., no svečanost nije tada održana zbog pandemije covida.

Spomen ploča nalazi se u dvoru koji je nekada bio u vlasništvu obitelji, a sada Centra za pružanje usluga u zajednici Zagorje. Ravnateljica Centra Tamara Kotarski zadovoljna je što se na ovaj način odaje dužno poštovanje prema istaknutim osobama i ličnostima iz povijesti ovoga kraja. No naglasila je i da je dvorac bio u najboljem stanju upravo kada je bio u vlasništvu Janka Vranyczanyja-Dobrinovića.

-Nadam se da će u dogledno vrijeme ići rekonstrukcija dvorca i da ćemo dvorac vratiti u nekadašnje stanje – poručila je Kotarski.

Na svečanosti otvorenja bio je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je istaknuo da su životopis i karijera Janka Vranyczanyja-Dobrinovića impresivni.

-Imao sam privilegiju da ga osobno upoznam i to u kabinetu tadašnjeg premijera Ivice Račana 2001. godine jer je bio kod premijera na konzultacijama oko podnošenja zahtjeva za ulazak Hrvatske u punopravno članstvo u Europsku uniju – kazao je Kolar dodajući da je Vranyczanyja sreo i u kabinetu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića.

-Sama povijest njegove obitelji i sve ono što je prošao kroz 2. svjetski rat i nakon rata, a pogotovo dio vezan uz diplomaciju i vrijeme stvaranja samostalne i neovisne Hrvatske, sve je to važno, a sigurno je da ono što je on učinio, što je predstavljao i sva poznanstva koja je imao u domovini i svijetu i njegovo širenje istine o Domovinskom ratu te njegova pomoć prvom hrvatskom predsjedniku doktoru Franji Tuđmanu u stvaranju samostalne i neovisne države, sve je to bilo itekako značajno. Vlade su se mijenjale, ali on je i dalje ostao savjetnik ključnim ljudima koji su obnašali najviše funkcije u Republici Hrvatskoj – zaključio je župan Kolar.

Načelnik Općine Bedekovčina, Darko Ban, podsjetio je na činjenicu da općina na svom području ima tri dvorca: Donja i Gornja Bedekovčina te dvorac Poznanovec.

-Puno poznatih ličnosti je s ovog područja, a jedna od njih je svakako Janko Vranyczany Dobrinović. U sjećanje na njega otkrili smo spomen-ploču koja će buduće generacije potaknuti na razmišljanje o velikim ličnostima koje su doprinijele razvoju Bedekovčine i naše zajednice – ponovio je Ban.

s.kalajdžija i a.kučić/sjever.hr
06.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.