Now Reading:
Ovogodišnji Zagorski gospodarski zbor održati će se od 7. do 9. rujna u Sportskoj dvorani SŠ Krapina
Full Article 4 minutes read

Ovogodišnji Zagorski gospodarski zbor održati će se od 7. do 9. rujna u Sportskoj dvorani SŠ Krapina

U četvrtak, 06. srpnja, u sportskoj dvorani Srednje škole Krapina najavljena je gospodarska manifestacija Zagorski gospodarski zbor kao neizostavan dio Festivala kajkavske kulture u Krapini. I ove, kao i prijašnjih godina, zajednički ga organiziraju Krapinsko-zagorska županija i Grad Krapina, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Krapina, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije i Radio Kaj.

Kako je najavljeno na press konferenciji ove godine biti će puno sadržaja koji su ciljani i za pojedine teme koje su aktualne za gospodarstvo, ali će biti i puno sadržaja gdje će se pokazati što je sve gospodarstvo radilo u 2022. godini te u prvom dijelu ove godine.

Prema riječima župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara iako je trenutna inflacija duplo veća nego ona koja se dogodila 2008. godine kada se dogodila i velika gospodarska kriza, ovogodišnja inflacija nije dovela do krize u gospodarstvu.

-Od svega je najbitnije da imamo gospodarstvo koje je postavljeno na čvrstim temeljima te gospodarstvenike sa vizijom koji ulažu u ljude i nove tehnologije, a i županija kontinuirano ima rast izvoza kao i rast ukupnih prihoda i ukupne dobiti – dodao je župan.

Pozvao je župan sve obrtnice i obrtnike, gospodarstvenike, bez obzira da li imaju malo, srednje ii veliko poduzeće, da se odazovu Sajmu kako bi pokazali ono najbolje što Krapinsko-zagorska županija ima u gospodarstvu.

Pozivu izlagačima pridružio se i krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović koji je istaknuo kako je ovo jedan od rijetkih sajmova koji ima besplatan izlagački prostor za sve izlagače koji se žele uključiti u sudjeolovanje kroz tri dana trajanja Sajma.

-I u onim vremenima koja nisu bila najsretnija za gospodarstvo, u Zagorju je gospodarstvo bilo žilavo i otporno i među najjačima je u Hrvatskoj te ćemo kroz ovaj Sajam pokazati sve ono najbolje od našeg gospodarstva – kazao je gradonačelnik.

Ovogodišnja zemlja partner Sajma je Austrija, a predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Krapina Anđelko Švaljek rekao je kako će na dan otvaranja Sajma održati proširenu sjednicu gospodarskog vijeća na kojoj će se predstaviti upravo zemlje partner Austrija.

-HGK Beč osim što pokriva Austriju, pokriva i Švicarsku Federaciju i drago nam je da ćemo imati tu priliku unaprijediti i dalje razvijati odnose s Austrijom, kao važnim trgovinskim partnerom, kako Hrvatske pa tako i naše Županije – dodao je Švaljek.

Druga tema koju je izdvojio Švaljek je okrugli stol na temu predstavljanja grupacije SMART CITY u kojoj je hrvatskih tvrtki koje nude inteligentna rješenja za poboljšanje infrastruktura gradova i ovo je po prvi put da se predstavljaju u Krapinsko-zagorskoj županiji.

-Treći dan ćemo organizirati okrugli stol s gospodarskim komorama Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije – na temu sajmovanja. Znamo da te dvije županije imaju jake i kvalitetne sajmove pa ćemo ovom prilikom razmijeniti iskustva i odgovoriti na izazove koje pred sajmovanje postavlja sve veća digitalizacija poslovanja, rad od kuće, online prodaje – objasnio je Švaljek.

Jedan od organizatora je i Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije, a njezin predsjednik, Nenad Kučiš, naglasio je kako će Obrtnička komora napraviti prezentaciju monografije Naše zlatne ruke tradicijskih i umjetničkih obrta Hrvatske.

-U sklopu Gospodarskog zbora ujedno će naši obrtnici tradicionalno raditi frizure. Kao i svake godine, naši frizeri će svoje usluge besplatno ponuditi – rekao je Kučiš te dodao kako će u sklopu Gospodarskog zbora dodijeliti i diplome novim majstorima koji su položili majstorski ispit unatrag 6 mjeseci.

Treba napomenuti kako se ovogodišnji Zbor održava u Sportskoj dvorani Srednje škole Krapina od 07. do 09. rujna, a svi zainteresirani mogu se prijaviti za izlaganje do 28. srpnja ove godine putem prijavnica koje se nalaze na web stranica organizatora.

msopek/sjever.hr 06.07.2023.

Input your search keywords and press Enter.