Now Reading:
Delegacija hrvatske nacionalne manjine iz Republike Srbije u posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji
Full Article 4 minutes read

Delegacija hrvatske nacionalne manjine iz Republike Srbije u posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji

Delegacija Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji u radnom je posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji. Povodom toga, u Poslovno-tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije održana je konferencija za medije na kojoj su govorili predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek.

Župan Kolar najprije je čestitao predsjednici Jasni Vojnić i njenim suradnicima na onome što rade za opstojnost Hrvata u Republici Srbiji i na onome što rade za očuvanje kulturnog, povijesnog, obrazovnog i jezičnog identiteta.

– Imao sam priliku prisustvovati otvaranju Hrvatske kuće u Subotici. Vidio sam koliko je to sjajno organizirano, koliko se puno radi s djecom i omladinom, koliko se puno radi na obrazovnim programima. Koliko je entuzijazma, volje, želje i znanja u tim ljudima. Ono što nažalost nemaju, nemaju podršku Republike Srbije i nemaju prava kao što srpska nacionalna manjima ima u Republici Hrvatskoj – rekao je Kolar.

Smatra kako je obaveza državne i regionalne politike da se skrene pozornost na to i da se da puna podrška Hrvatima u Srbiji.

– Na izvršnom odboru zajednica županija donijeli smo jednoglasnu odluku da će sve županije u Republici Hrvatskoj kroz proračun osigurati određena sredstva za programe i projekte koje provodi Hrvatsko nacionalno vijeće. To će im dati mogućnost da iskažu sve svoje kapacitete i potencijale, jer nemaju tu vrstu pomoći i mogućnosti u osiguravanju financijskih sredstava kao što bi trebali imati. Na ovaj ćemo im način omogućiti da budu manje ovisni o sredstvima koja dobivaju iz proračuna u Republici Srbiji te da budu kreativni – izjavio je župan.

– Nama je zadovoljstvo što smo postigli ovu razinu suradnje koju imamo, vjerujem da će naše institucije koje smo mi izgradili u posljednjih 15ak godina biti pomoć u svojem znanju i iskustvu da se naše Hrvatsko nacionalno vijeće dobro pripremi kad Srbija krene u pregovore i kad jedanput uđu u Europsku uniju te da će biti spremni povlačiti sredstva iz Europskih fondova – zaključio je Kolar.

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić izdvojila je Krapinsko-zagorsku županiju kao jednu od županija koja razumije potrebe Hrvata u Republici Srbiji, dodavši kako su nakon Bosne i Hercegovine, oni druga po veličini zajednica Hrvata izvan granica Republike Hrvatske.

– U Srbiji živimo u specifičnim okolnostima i nažalost, bez podrške i pomoći Republike Hrvatske, naša opstojnost je tamo upitna. Tri stvari su potrebne Hrvatima u Republici Srbiji da bi mogli opstati i razvijati se, a to su financijska potpora, moralna potpora i potpora vezana za pretpristupne pregovore za ulazak u EU – rekla je Vojnić.

Istaknuvši tri potrebne stvari, Vojnić je pohvalila Krapinsko-zagorsku županija kao županiju koja je po svim trima točkama pomogla.

Vojnić smatra kako imaju sve što im je potrebno u zajednici, a to su prije svega ideje i mladi ljudi.

– Zaista možemo puno napraviti, samo nam je potrebno malo podrške. Sve ono kroz što je Hrvatska prolazila prilikom ulaska u EU, nadam se da će prenijeti i nama te da ćemo ići korak ispred vremena i spremno to dočekati te iskoristiti sve potencijale – rekla je Vojnić i istaknula kako je uistinu zahvalna Krapinsko-zagorskoj županiji.

Zamjenica župana Jasna Petek naglasila je kako su pripremali jedan edukativni program u kojem će svi relevantni sudionici prenijeti svoja iskustva prijateljima iz Republike Srbije.

– Naše prijateljstvo je već nekoliko godina vrlo intenzivno i zaista izražavam veliko zadovoljstvo što imamo priliku prenijeti našim današnjim gostima sve ono kroz što smo mi prošli proteklih deset i više godina, a vezano je uz pristupanje Europskoj uniji – kazala je Petek.

Petek je dodala kako je vrlo važno prenijeti i iskustva lokalnih akcijskih grupa koje provode sjajne projekte kojima povećavaju kvalitetu života u ruralnim krajevima Županije, predstavit će i projekt iz kojeg se izrodio Centar prirode, u kojem radi i djeluje Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode. Uz to, pokazat će i Energetski centar Bračak u kojem djeluje Regionalna energetska agencija.

– Kako bi doživjeli Krapinsko-zagorsku županiju u punom smislu te riječi, tu su i posjet marijanskom svetištu, jednom od najvećih u Hrvatskoj, Mariji Bistrici, te posjet našem Muzeju krapinskih neandertalaca, najsuvremenijem muzeju takvog tipa u Europi. Naši prijatelji smješteni su u Termama Tuhelj pa da i taj dio isto tako dožive kao jedno veliku karakteristiku Krapinsko-zagorske županije, a to je mjesto lječilišnog i kupališnog turizma – zaključila je Petek.

mdjak/sjever.hr

06. 07. 2023.

Input your search keywords and press Enter.