Now Reading:
Otkrivanje spomen-ploče Janku Vranyczanyju Dobrinoviću! Načelnik Ban: To će buduće generacije potaknuti na razmišljanje o osobama koje su doprinijele razvoju Bedekovčine
Full Article 3 minutes read

Otkrivanje spomen-ploče Janku Vranyczanyju Dobrinoviću! Načelnik Ban: To će buduće generacije potaknuti na razmišljanje o osobama koje su doprinijele razvoju Bedekovčine

U Bedekovčini se u srijedu 5. srpnja održala press konferencija na kojoj se najavilo otkrivanje spomen-ploče Janku Barunu Vranyczanyju-Dobrinoviću, Zmaju od Bedekovčine Gornje.

– Općina Bedekovčina je jedina jedinica lokalne samouprave u Krapinsko-zagorskoj županiji okružena s 9 susjeda. Očito smo na dobroj lokaciji u centru županije. To su naši preci prije 755 godina prepoznali kada se spominje prvi pisani trag o Bedekovčini. To je i općina koja ima 3 dvorca: Donja i Gornja Bedekovčina te dvorac Poznanovec. I naši preci su znali prepoznati dobru lokaciju za život i rad. Puno poznatih ličnosti je s ovog područja, a jedna od njih je Janko Vranyczany Dobrinović. U njegovu spomen sutra otvaramo jednu spomen-ploču koja će buduće generacije potaknuti na razmišljanje o velikim ličnostima koje su doprinijele razvoju Bedekovčine i naše zajednice – poručio je načelnik Bedekovčine Darko Ban.

Janko Vranyczany-Dobrinović rodio se 27. svibnja 1920. godine. Ova starodrevna kurija je ponos Hrvatskog zagorja, na naše djedove i pradjedove, na sve što nas Zagorce veže uz kulturnu baštinu i kulturu te na sve ono što je Hrvatsko zagorje dalo Republici Hrvatskoj.

– S ponosom najavljujem otvaranje spomen ploče nekadašnjem vlasniku ovog prekrasnog dvorca koji je simbol općine BedekovčinaJanku Vranyczanyju-Dobrinoviću. Kao Centar koji je još uvijek vlasnik dvorca, puno radimo za Općinu i za našu Županiju, a ako se vratimo u prošlost, dvorac je bio u najboljem stanju kad je bio u vlasništvu Janka Vranyczanyja-Dobrinovića. Nadam se da će u dogledno vrijeme ići rekonstrukcija dvorca i da ćemo dvorac vratiti u nekadašnje stanje – rekla je ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici Zagorje Tamara Kotarski.

Družba Braća Hrvatskog Zmaja ima u svojim zmajskim statutima da brine o kulturnoj baštini, o povijesnim ličnostima, o hrvatskom narodu, pjesnicima i da upravo takvim ljudima, koji su zadužili domovinu, oda počast i podiže spomen-ploče.

– Spomen-ploču smo postavili 2020. godine, ali nažalost pandemija nas je zaustavila u namjeri da otkrijemo tu ploču. S ponosom i časti, u ime Družbe Braće Hrvatskog Zmaja pozivamo vas da sutra dođete u Bedekovčinu Gornju, u rodni dvor Janka Vranyczanya Dobrinovića – rekao je pročelnik Zmajskog stola u Krapini Darko Varga.

Službeno otkrivanje spomen-ploče održat će se sutra, 6. srpnja u 17:00 sati.

jtukovic/sjever.hr

05. 07. 2023.

Input your search keywords and press Enter.